photo

Virtual Reality op de werkvloer

Gepubliceerd op Aug. 20, 2019, 10:51 a.m.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat Virtual Reality (VR) een effectieve manier is om gedragsverandering te realiseren. Dit kan ook op het werk, denk bijvoorbeeld aan het aanleren van bepaalde ontspanningstechnieken wanneer een medewerker last heeft van stressklachten. 

Waarom?

Gezondeboel heeft als doel om psychologische kennis en expertise uit het veld op een laagdrempelige en inspirerende manier bij mensen te brengen. IT-interventies, zoals online programma's, virtual reality, e-coaching en apps, zijn hierbij ondersteunend. 

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat VR een effectieve methode is om gedragsverandering te realiseren. Met virtual reality kunnen we op een laagdrempelige manier specifieke vaardigheden aanleren. Dit doen we met Therapieland in de gezondheidszorg en met Gezondeboel ook voor bedrijven en onderwijsinstellingen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleren van bepaalde ontspanningstechnieken wanneer een medewerker last heeft van stressklachten of het oefenen met spreken voor groepen of het voeren van een sollicitatiegesprek. 

Waar komen we vandaan?

In de zomer van 2016 is Therapieland gaan experimenteren met virtual reality. Midden op de Dam van Amsterdam hebben we een 360 graden camera gezet, om mensen met pleinvrees te laten oefenen met het aangaan van hun angst (exposure) in een veilige en laagdrempelige virtuele wereld. VR werd al een tijd gebruikt in de gaming industrie en ook steeds meer in de gezondheidszorg. Echter zijn deze VR applicaties vaak ingewikkeld, duur en locatie gebonden. Wij willen medewerkers versterken en hun eigen regie stimuleren, vandaar dat wij VR-programma’s maken die door iedereen thuis of op het werk te gebruiken zijn. Zonder dure, ingewikkelde applicaties. De afgelopen drie jaar hebben wij hier hard aan gewerkt, hiermee geëxperimenteerd en vooral veel geleerd.

Waar staan we nu?

Tot nu toe hebben we ons vooral gericht op exposure therapie, aangezien er uit verschillende onderzoeken blijkt dat VR hiervoor effectief is. Denk aan onderwerpen als: alcoholverslaving, agorafobie, claustrofobie, rijangst en hondenangst. Voor Gezondeboel hebben we de preventieve programma’s ontspanning en spreekangst volwassenen / scholieren ontwikkeld. Op dit moment zijn we bijna klaar met het ontwikkelen van onze eigen VR app: Blikopener! De eerste pilot van Blikopener loopt op dit moment. We verzamelen feedback zodat we de app kunnen optimaliseren.

VR in de praktijk 

Onze VR kan op twee manieren worden ingezet: individueel en collectief. Op individueel niveau bijvoorbeeld in een ontspanningsruimte. Met de Oculus Go bril kunnen medewerkers op een toegankelijke en leuke manier een moment van ontspanning opzoeken en vaardigheden leren om beter te ontspannen, bijvoorbeeld door het doen van ademhalingsoefeningen op een virtueel strand. Ten tweede kan onze VR op een collectieve manier worden ingezet tijdens onze workshop Virtueel Ontspannen. Tijdens deze interactieve workshop worden medewerkers meegenomen op een virtuele reis. Zij krijgen uitleg over wat ontspanning precies is, hoe je de balans tussen stress en ontspanning kunt behouden en hoe VR hierbij kan helpen. Op deze manier maken we leren nog leuker!