Het aantal mensen met een burn-out is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Daarmee is stress op het werk nu de meest voorkomende beroepsziekte. Hoog tijd dus om te zorgen dat werknemers grip krijgen op hun werkdruk. Het kennen, aangeven en bewaken van de eigen grenzen is daar een belangrijk onderdeel van. Natuurlijk zijn werknemers hier voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor, maar ook voor leidinggevenden is hier een belangrijke rol weggelegd.

 

Het belang van grenzen stellen en het bewaken van je werkdruk

Werknemers bij wie de grenzen constant worden overschreden, zullen op den duur hun energie en productiviteit verliezen. Zij worden sneller door collega’s benaderd voor de vervelende klusjes, omdat men weet dat diegene het “toch altijd wel oppakt”. Je kunt je voorstellen dat iemand hierdoor de grip op de eigen agenda kwijtraakt en het steeds moeilijker wordt om deadlines te halen. De stress die dit veroorzaakt, kan uiteindelijk leiden tot overspanning en zelfs burn-out. 

Werknemers die daarentegen hun eigen grenzen kennen, aangeven en bewaken, hebben een beter overzicht van hun agenda en zullen niet snel een deadline missen. Ze nemen immers alleen verzoeken aan die passen in hun schema. Je kunt er dus zeker van zijn dat wanneer zij ergens ja op zeggen, ze er ook echt tijd voor hebben. 

Werknemers die grip hebben op hun werkdruk, zijn energieker, ervaren minder stress en zorgen beter voor zichzelf. Iets waar je als werkgever niet alleen nu, maar ook in de toekomst de vruchten van plukt. Een burn-out kost organisaties namelijk al snel zo’n €60.000 per werknemer. Niet fraai dus, zeker omdat deze kosten grotendeels te voorkomen zijn.

 

Stimuleer je werknemers om hun grenzen aan te geven

Als werkgever doe je er dus goed aan om het stellen van grenzen en het bewaken van de eigen werkdruk aan te moedigen bij werknemers. Net als bij iedere verandering, zal dit niet in één keer goed gaan. Om je op weg te helpen, hebben we een viertal tips en een opdracht voor je op een rijtje gezet.

 

Creëer een cultuur van vertrouwen en sociale veiligheid

Werknemers zullen pas hun grenzen aangeven als zij het gevoel hebben dat deze serieus genomen worden. Moeten alle taken die iemand van een leidinggevende op z’n bord krijgt meteen gedaan worden, zonder dat er ruimte is voor overleg? Dan zal iemand niet snel aan de bel trekken als de werkdruk te hoog wordt. Diegene zal denken dat het nou eenmaal bij de rol of het bedrijf hoort. Geef je werknemers daarom genoeg eigen regie over hun rol en agenda. Vertrouw erop dat mensen op een verantwoorde manier met deze vrijheid om kunnen gaan. Een veilige, respectvolle werkrelatie staat of valt met wederzijds vertrouwen. 

 

Maak het stellen van grenzen bespreekbaar 

Het aangeven van grenzen is voor sommige werknemers best een stap. Ze zijn bang dat mensen boos worden, ze hun werk niet goed doen of lui worden gevonden. Door met werknemers in gesprek te gaan over het respecteren van grenzen, laat je zien dat het een onderwerp is dat je serieus neemt. Vraag bijvoorbeeld eens aan een collega of je wel eens (onbewust) over diens grens bent gegaan op het werk. Neem de tijd om te luisteren naar de wensen en grenzen van werknemers, ook als jouw grens heel ergens anders ligt. 

 

Geef het goede voorbeeld aan je team

Het ligt misschien voor de hand, maar geef als leidinggevende het goede voorbeeld. Houd hierbij in gedachten dat je als leidinggevende vaak de toon zet voor de verwachtingen binnen een team. Reageer je ‘s avonds laat of in het weekend nog op e-mails? Dan kunnen werknemers het gevoel krijgen dat zij dat ook moeten doen. Of laat je zelf, misschien onbewust, merken dat je veel werkdruk ervaart? Dan voelen werknemers minder snel de vrijheid om zelf hun grenzen te bewaken. Wees je dus bewust van je eigen rol en de voorbeeldfunctie die je hebt. 

 

Bied tools aan zodat werknemers de regie kunnen pakken over hun eigen planning

Sommige werknemers zullen niet precies weten waar hun grenzen liggen, of hebben wat extra hulp nodig om bijvoorbeeld “nee” te leren zeggen. Het is belangrijk dat zij hierin de juiste tools krijgen. Zo kunnen ze zelf, op hun eigen tempo, aan de slag met de skills die hiervoor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan plannen, prioriteren, structuur aanbrengen en grenzen stellen. Ons programma Planning & Structuur is hier specifiek voor gemaakt. Benieuwd of dit programma iets voor jouw organisatie is? Vraag dan een gratis proefaccount aan en neem een kijkje in ons platform. 

 

Opdracht: waar liggen de grenzen bij jou en je collega’s?

Ieders grens ligt ergens anders en hoe iemand reageert op het overschrijden van een grens ook. De een zal stilletjes mopperen bij het zoveelste Excel-verzoekje en een ander zal misschien juist fel van zich afbijten. 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van grenzen die gaan over werkdruk:

 

  • Hoeveelheid werk: hoeveel werk kan iemand op z’n bordje hebben?
  • Aanhaken bij projecten: uit welke projecten haalt iemand energie?
  • Reactiesnelheid: hoe snel mogen collega’s verwachten dat iemand reageert?
  • Bereikbaarheid: op welke momenten kunnen collega’s elkaar bereiken?
  • Rust en focus: (wanneer) is het oké als collega’s elkaar storen op kantoor?

Ga eens bij jezelf na waar jouw eigen grenzen liggen bij deze voorbeelden en stel jezelf de volgende vragen: In hoeverre weten je collega’s dat je er zo over denkt? En wat weet jij over hun grenzen? Wanneer ben je zelf weleens over iemands grens heen gegaan? Wat gebeurde er toen? 

Het is goed om af en toe na te denken en met anderen het gesprek aan te gaan over grenzen en het bewaken van de werkdruk. Want pas als je die van elkaar weet, kun je er rekening mee houden. 

 

Benieuwd hoe wij jouw organisatie volledig kunnen ontzorgen op het gebied van vitaliteit en mentale gezondheid van werknemers? Neem dan contact met ons op!

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.501

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.816

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.139

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.647

Lees meer