Werknemers waar het goed mee gaat, heb je over het algemeen weinig omkijken naar. Toch? Maar iedereen kan op een gegeven moment een tegenslag krijgen en in de knoop komen met zichzelf, de omgeving of het werk. Hoe kunnen we er nu al voor zorgen dat deze werknemers ook in de toekomst nog waarde uit en plezier in het werk ervaren? Oftewel: hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan?

 

Wat is amplitie?

 

Wat bij de aanpak van duurzame inzetbaarheid vaak opvalt, is de focus op preventie: we willen voorkomen dat medewerkers in de knel komen. Maar werkt preventie wel echt? Want als preventie echt werkt, waarom roken er dan nog mensen? Er is een alternatief, een stap vóór preventie: amplitie.

 

Amplitie stamt af van het Latijnse woord ‘amplire’, wat versterken, vergroten en vermeerderen betekent. Amplitie is niet gericht op het behandelen (curatie) of voorkomen (preventie) van klachten, maar op het versterken van mensen. Interventies gericht op amplitie bevorderen de positieve toestanden, zoals bevlogenheid, welbevinden, veerkracht en gezondheid. Amplitie richt zich dus op iedereen, niet alleen op mensen die een risico lopen of al klachten hebben.

 

Meer (werk)geluk door amplitie

 

Veerkrachtige mensen zijn gelukkiger en gelukkige mensen zijn productiever, weerbaarder tegen stress en energieker. Geluk wordt voor ongeveer de helft bepaald door genetische factoren. Voor tien procent wordt het gevormd door situationele factoren die niet makkelijk te veranderen zijn, zoals het hebben van een partner, het hebben van een baan, iemands uiterlijk en iemands gezondheidsstatus. 

 

Tot slot wordt veertig procent van ons geluk bepaald door intentionele activiteiten die ons energie geven. Hier heb je zelf invloed op. Geluk dat je zelf initieert, door bijvoorbeeld het investeren in een hobby en je eigen ontwikkeling en door tijd te spenderen met mensen die je energie geven. Dit levert ook nog eens langer geluk op dan wanneer we het ‘in de schoot geworpen’ krijgen zoals bij het winnen van de loterij. Jezelf mentaal versterken heeft dus een heel groot effect op je welbevinden. Iets waar je niet alleen in je privéleven, maar ook op het werk de vruchten van plukt. 

 

Ben je benieuwd welke amplitieve programma’s interessant zijn voor jouw organisatie? Of wil je een kijkje nemen in ons platform? Vraag dan hier gratis een proefaccount aan!

 

Brickman, P., Coates, D., & Janoff-Bulman, R. (1978). Lottery winners and accident victims: is happiness relative? Journal of personality and social psychology, 36(8), 917.

Misschien ook interessant

5 tips om de werk-privebalans van jouw werknemers te bewaken

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.115

Lees meer
Logo ArtEZ Hogeschool

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.545

Lees meer
Spinnenweb Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 2.734

Lees meer
foto gebruik van platform

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.237

Lees meer
Foto van persoon aan het werk met hand in haren

De helft van de thuiswerkers hikt tegen een burn-out aan

In maart 2020 stapten we massaal over naar thuiswerken, een verandering die in het begin wat spannend leek. Maar al

Lees meer