photo

Blue Monday

Gepubliceerd op Feb. 18, 2019, 11:16 p.m.

Vandaag is het Blue Monday. Deze dag is in 2005 in het leven geroepen door de Britse psycholoog Cliff Arnall en staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens Arnall is deze maandag van de laatste volle week van januari dé dag in het jaar waarop de meeste mensen zich neerslachtig, somber of futloos voelen. Dit komt door: 1) het slechte weer, 2) de donkere dagen, 3) het falen van goede voornemens, 4) de rekening na de dure decembermaand, 5) de vakanties vaak nog ver weg lijken en 6) maandag de eerste dag van de week is.

Volgens verschillende wetenschappers moeten we deze collectieve dipdag niet te serieus nemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze specifieke dag niet de depressiefste dag van het jaar is. Wel is het zo dat zo'n 8 procent van de Nederlandse bevolking een winterblues ervaart. Deze mensen voelen zich vergeleken met de rest van het jaar meer neerslachtig, somber en futloos. Ze hebben geen zin om te werken of hebben het gevoel dat ze nauwelijks iets gedaan krijgen op een dag.

Omdat iedereen, of het nou vandaag of op een ander moment is, wel eens een dipdag heeft, vind je hieronder verschillende tips om deze dag(en) beter door te komen.