In het Integraal Zorgakkoord wordt, haast revolutionair, gesproken over een omslag van ziektedenken naar gezondheidsdenken. Gezondheid is namelijk veel meer dan niet ziek zijn. Gezondheid gaat ook over veerkracht, meedoen in de maatschappij, een sociaal netwerk en betekenisvol werk of dagbesteding hebben. Dit Positieve Gezondheidsdenken mag dus niet ontbreken als focus in het preventiebeleid van jouw gemeente. E-Health kan hier op alle leefgebieden concrete invulling aan geven. En het mooie is, dit kan vaak worden gefinancierd vanuit de SPUK-regeling.

 

Een gebalanceerd ecosysteem voor een veerkrachtige samenleving

Philippe Delespaul, Hoogleraar Innovatie in de GGZ, benadrukte tijdens onze inspiratieavond het belang van een gebalanceerd ecosysteem voor het creëren van een veerkrachtige samenleving. Een samenleving waarin iedereen betrokken is met elkaar en waarin niet alleen professionele diensten, maar juist ook de sociale omgeving en andere middelen, worden ingezet om iemand met (mentale) gezondheidsklachten te helpen. Hiervoor moeten maatschappelijke middelen en investeringen meer gebruikt gaan worden om gezondheid te bevorderen en niet om ziekte te behandelen.  

De algehele gezondheid bevorderen begint bij het stimuleren van de eigen regie en veerkracht van mensen en het bieden van handvatten om vanuit de eigen kracht en met de sociale omgeving met tegenslagen om te gaan. Voor gemeenten is hier vanuit onder andere het IZA, GALA en Preventieakkoord een belangrijke taak weggelegd. 

Het meenemen van e-Health in het preventiebeleid van de gemeente kan een sleutelrol spelen in het stimuleren van veerkracht en het Positieve Gezondheidsdenken. Want e-Health kan niet alleen worden ingezet als behandelmethode op het moment dat iemand klachten krijgt, maar juist al daarvoor.

 

Het voordeel van een veerkrachtige samenleving voor de gemeente

Een veerkrachtige samenleving begint bij veerkrachtige inwoners: inwoners die op eigen kracht opstaan nadat ze gestruikeld zijn. Hoe reageert iemand bijvoorbeeld op een stressvolle periode thuis of het verliezen van een baan? Is iemand hierdoor van slag of lukt het om het hoofd koel te houden? Dat er nu bij iemand geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn, is geen garantie dat dit in de toekomst ook zo blijft. Veerkrachtige mensen zijn niet bang voor deze bewolkte periodes: ze gaan makkelijker om met tegenslagen en staan sterk in hun schoenen.

Investeren in de veerkracht van inwoners is dus zeker de moeite waard. Veerkrachtige mensen zijn gelukkiger en gelukkige mensen zijn productiever, weerbaarder tegen stress en energieker. Iets waar we niet alleen op individueel niveau, maar ook als samenleving de vruchten van plukken. Veerkrachtige mensen hebben namelijk minder (snel) zorg nodig, hebben meer eigen regie over hun leven en kloppen minder snel aan met een hulpvraag

 

E-Health vanuit de SPUK-regeling inzetten in het preventiebeleid van jouw gemeente

E-Health is een uitstekende manier om de veerkracht van inwoners te stimuleren en hiermee vanuit de SPUK-regeling concrete invulling te geven aan het preventiebeleid van jouw gemeente. Met bewezen effectieve e-Health ontwikkeld door psychologen kunnen inwoners namelijk op een laagdrempelige manier kennis maken met hun (mentale) gezondheid. Ze leren gedachten en gedrag herkennen, en krijgen handvatten om met uitdagingen op alle leefgebieden om te gaan. Denk aan onderwerpen als stoppen met roken, oplossingsgericht opvoeden en meer bewegen. Inwoners kunnen via een zelfhulpportaal zelfstandig aan de slag met e-Health, maar het is ook mogelijk om hier begeleiders vanuit de gemeente bij te betrekken. 

Daarnaast betrekt e-Health de sociale omgeving, zoals zorgprofessionals, vrienden of familie. Dit faciliteert het domeinoverstijgend werken, omdat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon is. De hulpvrager staat hierbij centraal in het zorginformatieproces. 

Benieuwd hoe je e-Health vanuit de SPUK-regeling in kunt zetten in het preventiebeleid van jouw gemeente? Wij denken graag met je mee. Vraag een gratis proefaccount aan of plan hier een kennismaking in met onze collega Devie-Luna Arts. 

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.497

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.814

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.130

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.638

Lees meer