Sinds maart 2021 maakt ArtEZ hogeschool voor de kunsten gebruik van de Gezondeboel programma’s. Eerder zijn we in gesprek gegaan met student- en preventiepsychologen en andere begeleiders aan universiteiten en hogescholen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit, TU Delft) over de inzet van e-Health. Voor het eerst spraken we een student over haar ervaringen met de Gezondeboel trainingen. 

 

Introductie Gezondeboel

Charissa is 25 jaar en studeert aan de ArtEZ in Zwolle. Zij heeft gebruikgemaakt van Gezondeboel en is daarnaast ook betrokken geweest bij het testen en introduceren van de trainingen onder studenten. Na een paar voortgangsgesprekken met haar decaan werd haar, samen met tien anderen, gevraagd om te kijken of het iets zou kunnen zijn voor de studenten aan de ArtEZ. “Dus zo heb ik het eigenlijk voor het eerst leren kennen. Ik zit ook nog in een klankbordgroep over Artez breed rondom studenten welzijn, waarin we hebben gekeken van hoe kunnen we dit nou het beste introduceren binnen Artez en hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen het weet en ziet.

 

Ervaringen met de trainingen

De eerste training waar Charissa mee aan de slag ging was ACT. “Dat beviel heel goed. En verder heb ik nog losse delen gedaan uit de “sleep well” en “zelfbeeld” dus een beetje door elkaar, vond ik wel fijn.” Charissa geeft ook aan in het begin een beetje sceptisch te zijn tegenover Gezondeboel, omdat er tegenwoordig zoveel apps bestaan en omdat alles digitaal en openbaar is vond ze het online invullen van persoonlijke informatie een beetje eng “maar ik merkte al heel snel dat het bij Gezondeboel wel echt anders is. Het is gewoon veel professioneler en beschermd. Soms is het makkelijk om het anoniem op te schrijven door middel van e-Health dan wanneer je dat face-to-face moet doen.” 

Charissa staat momenteel op de wachtlijst voor een behandeling rondom eetstoornissen en die is helaas heel lang. “Deze module heeft me wel echt al geholpen om een soort van start te maken daarmee. Dus wat anders gewoon een 6-8 maanden wachttijd was, kan ik nu gebruiken als voorbereidingstijd.” Ze vertelt hoe het haar hielp om het een beetje van een afstand te bekijken, wat haar meer inzicht en structuur heeft geboden “wat bij die module hoorde was bijvoorbeeld zo’n positiviteitsdagboek. Dat doe ik dan nu op papier, dat soort dingen heb ik wel meegenomen en dat draagt dus wat bij.” Ook is ze inmiddels gestart met een training ter overbrugging van de wachtlijst, waar ze een plan van aanpak voor heeft geschreven “dat heb ik gewoon al, dus dat is heel fijn. En ik vond het fijn dat het ook heel erg op je eigen tempo kan. Ik hoef geen afspraak te maken met iemand, alleen als ik denk nou nu heb ik tijd of nu heb ik het even nodig, dan doe ik het. Dus ja, het is voor mij een mooie aanvulling eigenlijk.” 

 

Positief toekomstperspectief

Wij waren ook benieuwd naar de ervaringen van andere studenten. Charissa gaf aan dat het vooral veel positieve feedback was, voor zover zij dat heeft gezien “in die werkgroep heeft iedereen het wel geprobeerd. Iedereen was heel erg enthousiast.” Wat haar ook opviel was dat er meer studenten rondlopen met mentale problemen door de coronapandemie en dat dit ook effect heeft gehad op hun studie “heel veel somberheid en eenzaamheid. Iedereen zit in therapie, dat is echt een ding opeens. Het is echt wel intens.” vertelt de studente. Toch is ze positief over de toekomst met de komst van de zomer en versoepeling van de coronamaatregelen. Verder raadt ze andere studenten sterk aan Gezondeboel te gaan proberen, “want jullie hebben echt een breed aanbod. En of je nou heel erg psychisch kwetsbaar bent of niet, ik denk dat er voor heel veel mensen wel wat te vinden is. En ook omdat het dus gedragen is; het is niet een random app waar je lukraak wat tips krijgt.” 

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.524

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.154

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.664

Lees meer

Collectieve interventies en e-Health voor meer zelfredzaamheid

Ontdek hoe we, ondanks beperkte middelen, streven naar regionale preventiedoelen door in te zetten op collectieve interventies.

Lees meer