Gezondheidsmanagement, ofwel gerichte inspanningen om de gezondheid van werknemers collectief te verbeteren, heeft niet alleen een positieve impact op het verzuim binnen organisaties maar ook op de bedrijfsresultaten. Door medewerkers de handvatten te bieden om veerkrachtig te worden en de eigen regie te nemen over hun (mentale) gezondheid, zorgen we als Gezondeboel ervoor dat ons vitaliteitsplatform intern draagvlak krijgt binnen jouw organisatie. 

Een onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar CZ toonde de meerwaarde van leefstijlprogramma’s aan. In het voorbeeld dat de onderzoekers gebruiken start de werkgever een uitgebreid leefstijlprogramma om medewerkers bewuster te maken van hun duurzame inzetbaarheid. Medewerkers kunnen in het voorbeeld onder andere aan de slag gaan met hun gezondheid via een vitaliteitsportaal. Verder waren er groepsworkshops om bijvoorbeeld werkstress aan te pakken en werd het belang van goede voeding benadrukt. Het onderzoek toont hiermee aan dat gezondheidsprogramma’s er niet alleen voor zorgen dat medewerkers beter functioneren op het werk, maar ook dat ze productiever zijn en zorgen voor minder verzuim; wat weer leidt tot een verminderde aanspraak op kostbare en complexere zorg. Zo nemen zowel de zorgkosten als de druk op zorgprofessionals af. Het gehele onderzoek lees je hier

 

Gezondheid: meer dan alleen fysiek 

Bij vitaliteit denken veel mensen al snel aan de fysieke gezondheid. Maar ook jouw mentale gezondheid verdient natuurlijk evenveel aandacht, want mensen die zich mentaal sterk voelen functioneren ook beter en ervaren meer geluk in hun leven. Binnen het platform van Gezondeboel kunnen medewerkers zelf begeleiding opstarten in de vorm van online trainingen. We bieden een breed aanbod van meer dan 60 trainingen, variërend van slaapproblemen en overgangsklachten tot ontspanning en veerkracht. Onze trainingen worden ontwikkeld door een team van gespecialiseerde e-Healthontwikkelaars die samenwerken met psychologen, wetenschappers en ervaringsdeskundigen.

Steeds meer medewerkers rapporteren mentale klachten, meer dan de helft van al het ziekteverzuim heeft zelfs een psychische oorzaak. Daarentegen is mentaal verzuim een lastig en kostbaar gebied om te benaderen door werkgevers. Mentale Sixpack van Gezondeboel is een eerste introductie naar actief werken aan je eigen mentale gezondheid. Aan de hand van vragenlijsten krijgen medewerkers meer inzicht in hun eigen mentale welzijn. Vervolgens worden zij met opdrachten en video’s gestimuleerd om zelfstandig en op een leuke manier aan de slag te gaan met de 6 belangrijkste  thema’s rondom mentale veerkracht.

Het programma is ontwikkeld voor mensen die preventief aan hun mentale gezondheid willen werken, maar niet weten waar ze moeten beginnen en is tegelijkertijd ook preventief in te zetten om mentaal welzijn te versterken (voor de @work en @risk doelgroep). Alle werknemers binnen de organisatie gaan tegelijkertijd 12 weken aan de slag met het online programma. De mentale sixpack werkt daarnaast ook als thermometer binnen een organisatie. Doordat wij op groepsniveau de resultaten kunnen delen van de vragenlijsten, kunnen wij organisaties laten zien welke problemen er spelen of mogelijk zullen spelen in de toekomst. Zo kan er vanuit deze informatie een passende vervolginterventie worden aangeboden. Voor nog meer informatie over het inzetten van Mentale Sixpack binnen jouw organisatie, kun je contact opnemen met sjoerd@gezondeboel.com

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.383

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.748

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.031

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.529

Lees meer