De energieprijzen rijzen de pan uit, de inflatie blijft stijgen en de weekboodschappen worden onbetaalbaar. Kortom: het leven is in korte tijd een stuk duurder geworden. Zo duur zelfs, dat 29% van de door FNV ondervraagde werknemers aan het einde van de maand geld tekort komt. Grote kans dus dat er binnen jouw organisatie ook werknemers zijn die geldstress ervaren. Wie denkt dat dit een probleem is dat alleen in de privésfeer kan of moet worden opgelost, heeft het mis. Financieel vitale werknemers zijn namelijk essentieel voor een gezonde, evenwichtige organisatie.

Geldstress, gevolgen en kosten

Financiële onzekerheid brengt doorgaans veel stress met zich mee. Als het geld op is voordat het binnenkomt en je steeds dieper in de schulden zakt, staan je lichaam en geest in overlevingsstand. Sterker nog, bij langdurige geldstress kun je kortsluiting in je hoofd krijgen en kan je IQ tot wel 10 punten dalen. Dit heeft onvermijdelijk effect op de productiviteit en het vermogen om een weloverwogen beslissing te nemen. Geldstress heeft daarmee niet alleen een negatieve invloed op het privéleven van de werknemer, maar ook op diens werkzaamheden in jouw organisatie. Een werknemer met schulden kost de werkgever jaarlijks gemiddeld €13.000,-. Het loont dus zeker om te investeren in de financiële vitaliteit en weerbaarheid van je werknemers. 

Handvatten voor financiële vitaliteit

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat 78% van de werknemers bij gebeurtenissen met mogelijke financiële gevolgen terecht wil kunnen bij de werkgever. De bereidheid om hulp aan te nemen is bij werknemers dus overduidelijk groot. Om je werknemers handvatten te bieden om financieel vitaler te worden, hoef je geen grote organisatie met een oneindig budget te zijn. Als je er intern de kennis en kunde voor hebt, is dat natuurlijk fijn. De meeste organisaties zullen echter niet de middelen en tijd hebben om hier actief mee aan de slag te gaan.

Daarom hebben wij het programma ‘Omgaan met geld’ geïntroduceerd. Met dit programma, dat in samenwerking met financiële experts is opgesteld, kun je op een laagdrempelige manier je werknemers zelfstandig laten werken aan hun financiële vitaliteit. Zo biedt je hen de handvatten die zij nodig hebben om hun financiën in balans te krijgen, hun geldstress te verminderen en ernstige schulden te voorkomen.

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.314

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.700

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 2.963

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.459

Lees meer