Werknemers, en met name jonge starters op de arbeidsmarkt, zijn kritischer dan ooit op hun (potentiële) werkgever. Met een pingpongtafel op kantoor en een gezonde lunch op vrijdag onderscheid je je niet meer als werkgever. Om personeel aan te trekken en behouden, zul je goed moeten inspelen op de wensen van de nieuwe generatie werknemers. En deze wensen liggen niet per se, zoals vaak gedacht, bij thuiswerken en een hoog salaris…

 

The Great Resignation en mentale gezondheid

Uit onderzoek van Microsoft onder ruim 30.000 mensen blijkt dat 41% van de werknemers overweegt ontslag te nemen. Onder Generatie Z, de generatie na Millennials, is dit percentage met 54% nog hoger. In de praktijk blijkt dat in 2021 ruim een miljoen mensen van baan wisselde. Een getal dat sinds het einde van de coronapandemie weer flink aan het stijgen is. 

In de Verenigde Staten, waar het aantal mensen dat van baan wisselt nog veel hoger is, spreken we zelfs van “The Great Resignation”. Het massale ontslag is niet alleen gedreven door slechte arbeidsvoorwaarden en onderbetaling. Een gebrek aan flexibiliteit en een gevoel van onbegrip en respectloosheid op de werkvloer spelen hier ook een enorme rol in. 

Zo geeft 66% van de werknemers aan dat werkgevers mensen met mentale problemen zien als “zwak” of “een last”. En 59% van hen geeft aan te denken dat praten over mentale problemen met HR of een manager negatieve impact heeft op hun baanzekerheid. 

Confronterende cijfers die duidelijk laten zien hoe het aanhoudende stigma rondom mentale problemen – en de angst om ondersteuning te vragen bij de werkgever – werknemers tot ontslag drijft. 

 

De essentiële factoren voor het aantrekken en behouden van personeel

Volgens recent onderzoek van Businessolver is er, naast het promoten van psychologische veiligheid*, één ding essentieel voor het aantrekken en behouden van goed personeel. Namelijk het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden die mentale gezondheid en welzijn ondersteunen.

 

*Psychologische veiligheid is het gevoel dat heerst in een (werk)omgeving waarin mensen zich veilig genoeg voelen om alles met elkaar te delen, zonder hierbij bang te zijn om iets verkeerds te zeggen of ‘dom’ te worden gevonden; het tegenovergestelde van een angstcultuur.  

 

Het ondersteunen van mentale gezondheid en welzijn van werknemers kan op verschillende manieren. Veel mensen denken hierbij al snel aan een interne therapeut, ontspanningsruimtes of massages op kantoor. Dit zijn zeker fijne opties – die het ook erg goed doen als secundaire arbeidsvoorwaarden -, maar ze zijn vaak te duur of grootschalig voor een gemiddelde werkgever. 

Een secundaire arbeidsvoorwaarde die steeds vaker wordt ingezet en een stuk laagdrempeliger is, is e-Health. Sterker nog, meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers geeft aan de komende vijf jaar meer te gaan investeren in e-Health-oplossingen. 

 

Je organisatie op de kaart zetten met empathie en e-Health

E-Health is een bewezen effectieve en efficiënte manier om werknemers zelfstandig aan de slag te laten gaan met hun mentale gezondheid en veerkracht (zie bijvoorbeeld dit factsheet over ons online programma Stressles). Door e-Health aan te bieden, verlaag je niet alleen de eigen verzuimkosten, maar zet je jezelf ook op de kaart als empathische, betrouwbare werkgever. Eentje die het welzijn van haar werknemers serieus neemt.

Werkgevers die het belang van mentale gezondheid erkennen en mensen hierin ondersteunen, zullen meer personeel aantrekken en behouden. Door een empathische houding tegenover het onderwerp aan te nemen, zullen mensen zich vrij, veilig en gerespecteerd voelen op de werkvloer. Niet alleen als werknemer, maar juist ook als mens. En dat menselijke is nou precies waar de nieuwe generatie werknemers hard naar op zoek is. 

 

Met het platform van Gezondeboel geef je werknemers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier altijd en overal aan hun mentale veerkracht te werken. Psychology-on-demand noemen we dat. Aan de hand van korte video’s, opdrachten, vragenlijsten, informatie uit de psychologie en praktische tips kunnen zij aan de slag met vaardigheden die hen én de organisatie vooruithelpen. Gewoon, vanuit huis, onderweg of op kantoor. 

Benieuwd geworden naar onze e-Health-oplossingen? Vraag dan een gratis proefaccount aan! 

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.541

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.837

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.166

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.672

Lees meer