Mindfulness helpt je om met meer aandacht en zonder oordeel in het heden te leven. In deze blog lees je wat mindfulness precies is, waar het vandaan komt, en welke basishoudingen belangrijk zijn om bewust en ontspannen in het leven te staan.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is, heel simpel gezegd, een aandachtstraining. Met mindfulness leer je bewuster te leven in het hier-en-nu, en niet in het verleden of de toekomst. Je leert om met een open blik en zonder te oordelen naar dingen te kijken. Gedachten en emoties leer je daarin te laten voor wat ze zijn. Op deze manier leer je bewuster in het leven te staan en te focussen op wat je nú voelt en ervaart. Dit geef je rust en het maakt je lichamelijk en mentaal gezonder. 

De oorsprong van mindfulness

Mindfulness is van oorsprong een leefwijze binnen het boeddhisme. Jon Kabat-Zinn heeft dit in 1990 omgezet naar een training voor patiënten om te leren omgaan met chronische pijn: Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). Een andere veel voorkomende therapievorm die gebaseerd is op mindfulness, is Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), in 1995 ontwikkeld door Teasdale, Segal en Williams. Er is inmiddels ook al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness. Hieruit blijkt dat het helpt bij veel lichamelijke en psychologische problemen. 

De 7 basisregels van mindfulness

Binnen de mindfulness zijn er zeven basisregels erg belangrijk. Dit noemen we de ‘basishoudingen’. Namelijk:

1. Niet oordelen

Niet oordelen betekent dat je minder naar dat stemmetje in je hoofd luistert dat overal commentaar op heeft. In plaats van dingen automatisch als ‘verkeerd’, ‘juist’ of ‘neutraal’ te bestempelen, probeer je er met mindfulness zonder oordeel naar te kijken. Zo wordt dat stemmetje in je hoofd steeds iets stiller.

2. Geduld hebben

Hiermee wordt bedoeld dat je jezelf en anderen de tijd geeft. En op die manier wat zachter naar jezelf en naar anderen bent. Zo ook bij het oefenen met mindfulness. Misschien wil je snel resultaat zien, en denk je soms Het duurt lang, ik schiet er niets mee op. Juist dan is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt.

3. Kijken met een beginnersblik

Wanneer was de laatste keer dat je verwonderd over iets was? ‘Kijken met een beginnersblik’ betekent dat je de dingen om je heen bekijkt alsof je ze voor het eerst ziet. Het betekent ook: altijd weer opnieuw mogen beginnen. Heb je lang niet geoefend met mindfulness? Wees niet teleurgesteld in jezelf, maar wees nieuwsgierig naar het oefenen ervan.

4. Vertrouwen

Tijdens mindfulness is het belangrijk om aandacht te schenken aan de signalen die vanuit je lichaam komen. Op deze manier krijg je meer vertrouwen in wat ons lichaam ons probeert te zeggen.

5. Niets willen bereiken

Leg je jezelf op om met mindfulness allerlei doelen of resultaten te bereiken die in de toekomst liggen, dan kan het juist de tegenovergestelde werking hebben. Je bevindt je minder in het hier-en-nu, en het opleggen van eisen aan jezelf kan voor spanning en stress zorgen. Door simpelweg waar te nemen, zonder te streven, leer je de dingen te laten voor wat ze zijn. En zul je de positieve effecten van mindfulness ervaren!

6. Accepteren

Wanneer we iets vervelends meemaken, zijn we vaak geneigd om er direct op te reageren. De een wil de situatie meteen veranderen, en een ander rent ervan weg. Met mindfulness leer je om niet direct te reageren, maar op te merken en te accepteren. Zonder ertegen te vechten, er iets aan te veranderen of ervan weg te rennen. Hierdoor zul je meer rust en opluchting ervaren.

7. Loslaten

Bij accepteren hoort ook een stukje loslaten. Soms houden we ons te veel vast aan (positieve en negatieve) gevoelens of gebeurtenissen uit het verleden. Vasthouden aan het verleden kan ervoor zorgen dat je stil blijft staan en je minder openstelt voor nieuwe gevoelens en gebeurtenissen. Het kan er ook voor zorgen dat je je slechter gaat voelen. Daarom is het belangrijk om aan het einde van de dag los te kunnen laten.

Oefenen met mindfulness

Tegenwoordig kun je op heel veel manieren oefenen met mindfulness. Er bestaan talloze trainingen en cursussen, en zelfs hele reizen en retraites die in het teken staan van mindfulness. Bij Therapieland hebben we een uitgebreide en een verkorte versie van een online mindfulness programma, die je zelfstandig kunt volgen. Vraag bij je huisarts of behandelaar naar Therapieland, of start direct zelfstandig. 

Of ontdek gratis hoe je als professional onze programma’s in kunt zetten.

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.555

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.842

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.180

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.684

Lees meer