Stress en het studentenleven lijken tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Het balanceren van een hoge studiedruk, werk en een sociaal leven is niet altijd even makkelijk. Deze last zorgt bij veel studenten voor psychische problemen zoals slaaptekort, stress, paniekgevoelens en emotionele uitputting. Bij de TU Delft kunnen studenten al enige tijd gebruik van de online trainingen van Gezondeboel. Wij spraken Janne de Kan, preventiepsycholoog aan de TU Delft.

 

Hoge stress onder studenten

Ook aan de TU Delft kampen studenten met stress, blijkt uit verschillende onderzoeken waaronder die van studentenvakbond VSSD. Uit een door hen uitgevoerd onderzoek blijkt dat 17,7% van de 925 geënquêteerde studenten een te hoog stressniveau heeft. Dat zou dus gaan om meer dan een op de zes studenten. De universiteit besloot mede daarom extra in te zetten op het mentale welzijn van haar studenten.

 

Voorkomen is beter dan genezen

In plaats van het aannemen van een paar extra studentenpsychologen vond de TU Delft dat het beter was om zich te gaan richten op preventie. Dit is waar Janne de Kan in beeld kwam. De universiteit nam haar in dienst als eerste preventiepsycholoog. In deze (nieuwe) functie ontwikkelt en implementeert Janne preventie-activiteiten die studenten ondersteunen op het gebied van mentaal welzijn. 

“Studeren brengt hoe dan ook stressvolle situaties met zich mee, daar heb ik in mijn rol als preventiepsycholoog geen invloed op. Wel kunnen we activiteiten ontwikkelen die studenten ondersteunen in hoe zij beter met stress en veeleisende situaties om kunnen gaan. Daar hebben ze hun leven lang wat aan,” vertelt Janne. De TU Delft organiseerde daarom verschillende workshops, waaronder ‘Mindful omgaan met stress’.

 

Op zoek naar een grootschalige preventietool

Er werd naast de activiteiten op het gebied van preventie ook gezocht naar een grootschalige online preventietool om een groter aantal studenten te kunnen bereiken. Zo ontstond de ontmoeting tussen de TU Delft en Gezondeboel. Na een vergelijkingspilot met een andere aanbieder van e-Health, koos de TU Delft voor Gezondeboel. “Dit leek voor ons preventiedoel de meest geschikte tool” 

 

Starten met Gezondeboel

De grootste uitdaging zit volgens Janne vaak in het opstarten van het traject. “Studenten moeten het platform wel gaan gebruiken om de gewenste resultaten te kunnen behalen.”

“Wat ik heel fijn vond”, vertelt Janne, “is dat Gezondeboel ons hier zo erg in heeft ondersteund. Samen met Gezondeboel hebben we een grote campagne georganiseerd om het platform onder de aandacht van studenten te brengen. Zo hebben we op verschillende plekken op de campus met een infostand gestaan waarbij we studenten actief hebben aangesproken en stressballen hebben uitgedeeld met daarop een link naar het Gezondeboel-platform. Daarnaast hebben we lezingen, workshops en evenementen georganiseerd met sport- en cultuurcentrum X en Gezondeboel. Dit was een groot succes.” 

“Ook hebben we studieadviseurs, onze belangrijkste stakeholder, gevraagd om studenten te informeren over het e-Healthplatform wanneer zij problemen ondervinden met studiegerelateerde zaken. Tot slot hebben we studie- en studentenverenigingen geïnformeerd over Gezondeboel, zodat ook zij studenten kunnen aansporen om te starten met de online trainingen.”

 

Voordelen van Gezondeboel

Wat Janne het mooiste vindt aan het Gezondeboel platform is dat het zich zo goed richt op preventie. “Het platform bevat veel bekrachtende trainingen, zoals Veerkracht of Zelfcompassie. Dit soort trainingen dragen echt bij aan het versterken van het psychologisch welzijn.” Ook noemt zij de veelzijdigheid van het platform. “De trainingen richten zich niet alleen direct op thema’s zoals stress en somberheid, maar ook op vaardigheden die stress kunnen voorkomen zoals de trainingen Planning en structuur en Druk en afgeleid.”

 

Toekomstperspectief 

In de toekomst wil de TU Delft graag gebruik blijven maken van het Gezondeboel-platform. Janne kijkt uit naar de ontwikkeling van trainingen die nog specifieker gericht zijn op studenten en de vertaling van een groot aantal trainingen naar het Engels. Wij zijn hard aan het werk om dit mogelijk te maken.  

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.314

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.699

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 2.962

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.459

Lees meer