Het is een hele laagdrempelige manier om aan de slag te gaan en een stukje eigenaarschap te stimuleren. Dus ja, ik zie e-Health wel onderdeel zijn van de toekomstige begeleiding.” 

Iedereen is wel eens kwetsbaar en wat de problematiek ook is, soms kan er een behoefte ontstaan naar professionele hulp. We spraken Els Boot (stuurder) en Joost Arnoldus (wijkcoach) over de inzet van e-Health bij Tom in de buurt. Het team van Tom staat klaar voor mensen met persoonlijke zorgen, zware problematiek en/of uitdagingen in hun woonomgeving. Samen met de specialistische wijkcoaches wordt er gewerkt aan zowel (complexe) individuele ondersteuning als laagdrempelige groepsbegeleiding. Els Boot is stuurder van onder andere de teams in Alphen aan den Rijn Noord en Kaag en Braassem. Ook volgt zij de inzet van Gezondeboel binnen Tom. Wijkcoach Joost Arnoldus houdt zich bezig met de dagelijkse begeleiding van cliënten. Daarnaast is hij ook betrokken geweest bij de interne trainingen rondom het gebruik van Gezondeboel. 

 

Over de inzet en behoefte naar e-Health

Bij Tom in de buurt zorgde de pandemie en de bijbehorende maatregelen ervoor dat de behoefte naar e-Healthmogelijkheden in een stroomversnelling terechtkwam. Toen er massaal omgeschakeld werd naar het thuiswerken, bood Gezondeboel de mogelijkheid om digitaal aan de slag te gaan met klanten, geeft Els aan “Gezondeboel kwam daarin naar voren, om mensen toch iets te kunnen bieden, omdat we minder langsgingen.” 

Op het moment worden de online trainingen van Gezondeboel breed ingezet. Tom in de buurt biedt begeleiding aan iedereen van 18 jaar en ouder. Daar zitten dus zowel jongeren als ouderen tussen en ook mensen met een licht verstandelijke beperking. In dat geval worden de trainingen samen doorlopen met de begeleider. “En wat we ook aanbieden  – behalve dat je het samen met de begeleider doet – zijn inloop mogelijkheden; dus dat er 1 keer per week een medewerker en een stagiaire klaarzitten om mensen die de training willen volgen maar digitaal niet heel vaardig zijn te helpen”. Ook wordt er bij nieuwe aanmeldingen meteen gekeken of er een passende Gezondeboel training is die aan zou kunnen sluiten op de betreffende problematiek “en soms kun je daar al wat begeleiding ondervangen door mensen het zelfhulptraject te laten doen. Dus het is een hele aanvulling ook in de dagelijkse manier van werken”, aldus Joost. 

 

Het implementatieproces en samenwerking 

Els geeft aan een rommelige start te hebben gemaakt vanwege Corona en de plotselinge introductie van Gezondeboel. “Wat je zag was dat iedereen er in het begin heel enthousiast mee aan de slag ging. Vervolgens kwamen de versoepelingen en gingen mensen al terug naar het oude normaal, dus huisbezoek, en toen werd het minder ingezet.” Om het gebruik te stimuleren zijn er intern ambassadeurs aangesteld binnen elk team. Deze ambassadeurs zijn getraind door Gezondeboel en komen eens in de anderhalve maand bij elkaar om de ervaringen en tips vanuit elk team met elkaar te bespreken. “En we hebben met die ambassadeursgroep een plan van aanpak gemaakt met doelen die we willen bereiken, zo houden we het met elkaar in de gaten” zegt Els. Ook traint dit team intern de rest van het personeel. 

Verder geeft ze aan de samenwerking met Gezondeboel als prettig te ervaren: “Ik vind dat jullie een hele toegankelijke organisatie zijn. Jullie communiceren altijd makkelijk, als ik een vraag heb en het is technisch al mogelijk, dan is het altijd snel aan te passen of in te regelen. Dus ja, ik ben wat dat betreft wel heel enthousiast.” 

 

De ervaringen met Gezondeboel 

De geluiden klinken positief. Joost geeft aan dat er voorbeelden zijn waarbij hij mensen echt vooruit ziet gaan na het volgen van een training, omdat het net wat meer verdieping en ondersteuning biedt. Ook is het fijn voor cliënten om de trainingen op eigen tempo te kunnen volgen. Zo kunnen cliënten ook buiten de werktijden werken aan hetgeen wat voor hen belangrijk is. “Wat we ook hebben gehoord van mensen die kinderen hebben is, dat het eigenlijk wel heel prettig is dat je er nu in je eigen tijd in de avonduren mee aan de slag kan en dat je niet verplicht naar een groep moet ergens en dan dus oppas moet regelen” vertelt Els. Ze geeft aan dat het in het begin een beetje stroef verliep, maar dat Gezondeboel steeds meer een onderdeel begint te worden van de gewone begeleiding en daarmee dus iets extra’s is wat de wijkcoach samen met de cliënt kan doorlopen om zo richting te geven aan gesprekken en gestructureerd aan de slag kan met een thema of onderwerp. Ook zegt ze sinds kort positieve reacties te ontvangen van het sociale netwerk van mensen die bij Tom in de buurt in begeleiding zijn. “Dus dat is wel heel leuk, bijvoorbeeld dat een vader, moeder of broer of zus zegt van, dat vind ik eigenlijk wel interessant om daar online een training over te volgen”. 

 

Verbeterpunten en toekomstperspectief e-Health

Tom in de buurt biedt begeleiding aan een breed publiek. Els geeft dan ook aan trainingen op verschillende niveaus een goede aanvulling te vinden op het huidige aanbod, daarbij benadrukt ze dat bijvoorbeeld iemand met een beperking een hele andere behoefte heeft dan iemand zonder. Verder is Els zeer positief over de toekomst van e-Health. “Ik denk sowieso dat e-Health een blijvend onderdeel gaat zijn van de begeleiding; de hele wereld digitaliseert natuurlijk en de mensen die wij begeleiden hebben steeds vaker de digitale vaardigheden. En het is een hele laagdrempelige manier om aan de slag te gaan en een stukje eigenaarschap ook te stimuleren”. Ook draagt ze andere ideeën aan voor de toekomst, bijvoorbeeld om meer gerichte trainingen aan te bieden door actief te kijken naar toenemende problematiek binnen bepaalde wijken. Tenslotte spreekt ze haar enthousiasme uit over de inzet van e-Health rondom groepsbegeleiding. “De coronamaatregelen gaan ooit weer weg hoop ik, als je dan dus je groepstrainingen met een stukje e-Health kunt gaan bieden; dat zou ik nog wel een interessante ontwikkeling vinden. En dat er een groepsversie komt van sommige trainingen; bijvoorbeeld omgaan met geld, sociale vaardigheden, opkomen voor jezelf; dat zijn eigenlijk best wel thema’s die zich daarvoor lenen.

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.524

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.827

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.154

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.664

Lees meer