De coronacrisis heeft een enorme impact op de studiebeleving en het welzijn van studenten. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de beroepsvereniging voor onder anderen studentenpsychologen, ziet dan ook door heel Nederland een toename in het aantal studenten dat bij studentenpsychologen aanklopt. Veel studenten ervaren het thuis studeren als lastig en geven aan last te hebben van stress en depressieve klachten. 

 

Bij de Radboud Universiteit kunnen alle studenten naast het bestaande aanbod sinds het begin van de coronacrisis eveneens zelfstandig werken aan hun mentale welzijn door gebruik te maken van de online trainingen van Gezondeboel. Wij spraken Alex Roomer, hoofd student support aan de Radboud Universiteit -de afdeling waar de studentenpsychologen onder vallen- over de inzet van de online modules van Gezondeboel. 

 

 

Hoge stress onder studenten 

Ook bij studenten aan de Radboud Universiteit hakt de coronacrisis erin, vooral bij jonge studenten, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit onder de eigen studenten. Studenten vinden het moeilijk om geconcentreerd te blijven en hebben moeite om een goed dagritme te vinden. Daarnaast spelen er ook gevoelens van stress en eenzaamheid 

“Studenten ontmoeten elkaar minder dan normaal gesproken. Daarnaast ga je echt alleen studeren: het gevoel dat je het helemaal alleen moet doen is veel sterker”, vertelt Roomer. “Dat zorgt ervoor dat eenzaamheid nu een terugkerend thema is onder de studenten die bij onder andere onze psychologen komen.”

Roomer wijst erop dat de speciale online hulpmiddelen zoals de online modules van Gezondeboel deze maanden weliswaar goed worden benut. Toch is het moeilijk om het gebruik te vergelijken met voor de coronacrisis, aangezien de modules toen nog niet door alle studenten konden worden ingezet. 

 

 

Studenten ook preventiever ondersteunen

Mentale problemen zoals stress en eenzaamheid zijn klachten die ook voor de coronacrisis al speelden onder studenten, maar in deze tijden intensiveren. Voor de coronacrisis ging de Radboud Universiteit daarom al op zoek naar een een tool die studenten ook meer preventief kan ondersteunen. “Ik kende Gezondeboel al vanuit mijn werkzaamheden binnen de GGZ en wist daarom dat het ging om kwalitatief goede modules, die ook daadwerkelijk worden ingezet door psychologen, huisartsen en andere hulpverleners”, vertelt Roomer. 

“Studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen konden allereerst gebruik maken van de online modules van Gezondeboel. Nadat bleek dat de modules succesvol werden ingezet, is er besloten dat Gezondeboel toegankelijk zou worden voor alle studenten aan de Radboud Universiteit. Op dit moment kunnen alle studenten onbeperkt gebruik maken van de modules.”

 

 

De implementatie 

Belangrijk is natuurlijk dat studenten de modules ook daadwerkelijk gebruiken. “We hebben verschillende acties ondernomen om Gezondeboel onder de aandacht te brengen van studenten. Zo heeft het platform een prominente positie op Ru.nl/begeleiding, een van de best bezochte websites van de Radboud Universiteit. Daarnaast spelen we vaak in op actuele thema’s. Tijdens de Week van de mantelzorg promoten we bijvoorbeeld de module ‘Mantelzorg’ en nu tijdens Dry January verwijzen we studenten naar modules als ‘Doelen behalen’ en ‘Alcohol onder controle’. Ook zijn alle studentenbegeleiders zoals de decanen en studentenpsychologen goed op de hoogte van het aanbod van Gezondeboel, zodat zij studenten eenvoudig kunnen verwijzen naar een geschikte online module.” 

 

 

Voordelen van Gezondeboel

Wat Alex het mooiste vindt aan het Gezondeboel platform is dat de trainingen kwalitatief goed in elkaar zitten. Dit blijkt ook uit de cijfers “De cijfers laten zien dat het platform goed wordt ontvangen door studenten, de trainingen worden veelvuldig ingezet”. Daarnaast noemt Alex ook de het brede aanbod. “Veel van de trainingen zijn zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Engels. Hierdoor kunnen de trainingen ook ingezet worden door onze internationale studenten”. Tot slot noemt hij de prettige samenwerking met Gezondeboel. “Ik heb de samenwerking met Gezondeboel altijd zeer prettig ervaren. Als er wat is kan ik altijd gelijk contact opnemen. Daarnaast staan ze bij Gezondeboel altijd open voor nieuwe ideeën en hebben we zelfs samen een module ontwikkeld.” Alex hoopt in de toekomst samen nog meer modules te ontwikkelen die zich in bijzonder richten op studenten.  

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.393

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.751

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.035

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.535

Lees meer