Sinds het begin van de pandemie moesten veel therapeuten en coaches (noodgedwongen) overstappen naar deels en zelfs volledige online therapie. Anderhalf jaar later is online behandelen bijna niet meer weg te denken. Wij spraken psychosociaal therapeut en mindfulness coach Carucha Schwencke over haar ervaringen met e-Health in haar praktijk.

 

Van start met e-Health 

Carucha is van Nederlands-Cubaanse afkomst en opgegroeid  in het buitenland  Toen ze terugkeerde naar Nederland moest ze enorm wennen. Het heeft lang geduurd voordat zij zich hier thuisvoelde. Gedurende haar ‘zoektocht’ kwam ze uiteindelijk in aanraking met het Boeddhisme, wat een keerpunt vormde in haar leven. Ze maakte op latere leeftijd nog een carrièreswitch en zo is ze uiteindelijk in haar eigen praktijk aan de slag gegaan. “Ik ben gespecialiseerd in alles wat met stress te maken heeft, werkstress, levensstress, transitie tress, traumatische stress, burn-out en overspanning wat vaak gepaard  gaat met angst, paniek  en depressieve klachten. Ik heb vanwege mijn Boeddhistische achtergrond ook nog een Mindfulness opleiding gedaan.” Doordat ze lang in het buitenland heeft gewoond en door haar tweetalige opvoeding, werkt ze in Den Haag ook voornamelijk met de internationale community (expats).

Toen vorig jaar werd besloten om in lockdown te gaan kwam er vanuit de beroepsvereniging waarbij Carucha is aangesloten de oproep het face-to-face contact met cliënten te verplaatsen naar online. De online programma’s moesten AVG-proof zijn en moesten voldoen aan een aantal andere voorwaarden. Vanuit haar netwerk kwam ze in aanraking met Therapieland en zo ook met Gezondeboel. “En ik ben een digibeet, dus het was een vreselijke toestand voor mij, en dit was zo laagdrempelig om georganiseerd te krijgen.” De toegankelijkheid van het Gezondeboel platform haalde zo Carucha’s zorgen rondom digitaal behandelen al snel weer weg.

 

Een enorme steun voor cliënten

Op dit moment zet Carucha de trainingen rondom balans, werk-privé balans, stress, corona programma’s en wonen in het buitenland veel in. Ze geeft aan het fijn te vinden dat er zowel een Nederlands- als Engelstalige versie bestaat van de online intake. “Ze vullen het in en dan kan ik op basis van zo’n intake de programma’s screenen die er zijn en dat aanbieden. Zeker in dit tijdperk waarin er zoveel online wordt gedaan is het een enorme steun voor cliënten. En soms doen we dit samen en soms zit ik wat meer op de achtergrond.” Als therapeut vindt ze het belangrijk dat de zorg die ze biedt door middel van e-Health laagdrempelig is voor haar cliënten, maar er tegelijkertijd ook professioneel uitziet en voldoet aan alle voorwaarden van de zorgverlening. “De trainingen zijn niet wollig, het is straight to the point. Ook bestaat er een mogelijkheid om mee te kijken en cliënten ook naast het programma te begeleiden en daardoor mee te gaan met iemand tijdens zo’n traject.

Daarnaast geeft Carucha aan dat cliënten het prettig vinden dat ze ook na een behandeling nog toegang hebben tot de trainingen die ze hebben gevolgd, “dus als het traject is afgesloten dat ze nog weten dat: als ik wil  ik zonder dat ik een therapeut inschakel met de training aan de slag gaan.

 

Online behandelen in de toekomst 

Doordat het online is begeleidt ik ook cliënten vanuit het buitenland, bijvoorbeeld Dubai. Ik ga zelf emigreren naar Frankrijk en er zijn een aantal zakelijke trajecten die ik dan kan voortzetten. Cliënten reageerden daar positief op. Ik denk dat veel bedrijven dat gaan ondervinden”, aldus Carucha. Voor haar blijft online behandelen dus zeker onderdeel van haar toekomstige trajecten. Tenslotte geeft ze  aan dat ze Gezondeboel ook aan andere behandelaren aanraadt: “In mijn netwerk heb ik al gezegd  dat als je iets zoekt, een online programma, dan is dit absoluut een aanrader. De beeldbelfunctie, maar ook zeker de programma’s. Het is  ondersteunend voor de therapeut zelf. Het maakt het zoveel makkelijker. Je komt eerder tot de kern, zowel in de gesprekken als in het programma; beiden versterken elkaar.

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.314

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.699

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 2.961

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.459

Lees meer