Wat maakt dat de ene werknemer na een vervelende gebeurtenis, tegenslag of een periode van hoge werkdruk weer overeind krabbelt en dat dit voor een andere werknemer moeilijker is? Dat heeft te maken met veerkracht. Veerkracht is het vermogen om ondanks tegenslagen de mentale gezondheid te behouden of te herwinnen.
Positieve gezondheid en veerkracht
Tegenslagen zijn vaak niet te voorkomen. Als de tegenslag daarnaast niet weggenomen kan worden, is de manier waarop iemand daarmee omgaat belangrijk. Dit is waar veerkracht samenkomt met de kern van Positieve Gezondheid. Machteld Huber definieert Positieve Gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.
Het concept van Positieve Gezondheid werkt met een spinnenweb dat bestaat uit zes pijlers: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Veerkracht en eigen regie staan daarbij centraal.
Aan de slag met de zes pijlers van gezondheid
Aan de hand van de zes pijlers van gezondheid zoals die door Machteld Huber en anderen in 2011 zijn beschreven, bekijken we hoe deze pijlers in het werk vorm kunnen krijgen.
Lichaamsfuncties
Bij lichaamsfuncties kun je denken aan hoe het lichamelijk met jouw werknemers gaat. Hebben zij een goede fysieke gezondheid of hebben je werknemers juist vaak fysieke klachten? De fysieke gezondheid is vaak al een belangrijk onderwerp binnen de bedrijfsgezondheidszorg, echter wordt het meestal pas echt belangrijk wanneer fysieke klachten leiden tot verzuim.
Wanneer je binnen jouw organisatie uitgaat van Positieve Gezondheid, wacht je niet op verzuim. Je kunt verschillende interventies aanbieden voor het bevorderen van de fysieke gezondheid van werknemers. Denk aan het aanbieden van gezonde maaltijden of een sportschoolabonnement. Daarnaast is het ook belangrijk om de focus te leggen op gezondheidsproblemen die vaak over het hoofd worden gezien zoals een slecht slaapritme of de invloed van de overgang.
5 populaire Online trainingen voor fysiek gezonde werknemers
1. Bewegen
2. Stoppen met roken
3. RSI preventie
4. Lekker slapen
5. De overgang
Mentaal welbevinden
Hoge werkdruk en stress klachten zijn op dit moment de grootste veroorzakers van ziekteverzuim in Nederland. Zorgen voor het mentaal welbevinden van je werknemers wordt dan ook steeds belangrijker.
Binnen Positieve Gezondheid gaat het niet alleen om voorkomen van werkzaamheden die stress veroorzaken, het gaat vooral om het aanreiken van handvatten om beter om te kunnen gaan met stress en hoge werkdruk zodat er veerkracht ontstaat.
5 populaire Online trainingen voor mentaal veerkrachtige werknemers
1. Stressles
2. Veerkracht
3. Omgaan met emoties
4. Piekeren
5. Regisseur worden van je werkdruk
Zingeving
Deze pijler gaat over zingeving, toekomstperspectief en acceptatie. De rol die je hier als werkgever in kan spelen is om de medewerker steeds op de juiste plek te krijgen. Het is hierbij belangrijk om met werknemers in gesprek te gaan over competenties en persoonlijke doelen en de bijdrage die zij leveren aan de organisatie.
Daarnaast kunnen medewerkers ook zelf aan de slag gaan met zingeving. Trainingen als Acceptatie, doelen behalen en loopbaancoaching kunnen hier goed bij helpen.
5 populaire Online trainingen voor zingeving
1. Acceptatie
2. Geluk
3. Doelen behalen
4. Zelfbeeld
5. Loopbaancoaching
Kwaliteit van leven
Bij kwaliteit van leven kun je denken aan: welbevinden, geluk beleven, genieten, levenslust en werk-privé balans. Medewerkers die gelukkig zijn en een goede balans tussen werk en privé ervaren, zijn minder vaak ziek, presteren beter en halen meer voldoening uit hun werk.
Als werkgever heb je veel invloed op het ‘werk’ gedeelte van de balans. Zo kun je denken aan het bieden van flexibele werktijden, je werknemers een extra vrije dag geven of erop toezien dat werknemers wel hun vakantiedagen opnemen . Daarentegen is het belangrijk dat werknemers ook zelfstandig aan de slag gaan met geluk en het vinden van een juiste balans.
5 populaire Online trainingen voor een hogere kwaliteit van leven
1. Balans
2. Geluk
3. Ontspanning
4. Zelfcompassie
5. Leefstijl
Meedoen
Meedoen betekent communicatieve vaardigheden, betekenisvolle relaties en goede sociale contacten. Sociale contacten zijn niet alleen in privé-sfeer erg belangrijk maar ook het hebben van goede contacten met collega’s is belangrijk voor iemand zijn welbevinden.
Je niet geaccepteerd voelen in een team of pestgedrag op het werk kunnen van grote invloed zijn op iemand zijn werkgeluk maar ook op zijn of haar productiviteit. Het komt veel voor op de werkvloer en ondanks de toenemende aandacht voor het probleem blijkt het écht oplossen binnen veel organisaties een grote uitdaging.
Een van de belangrijkste dingen die je als werkgever kunt doen is pestgedrag bespreekbaar maken. Doe dit op regelmatige basis. Maak duidelijk wat niet getolereerd wordt binnen de organisatie.
5 populaire Online trainingen voor maatschappelijke participatie
1. Communiceren
2. Pesten en agressie op de werkvloer
3. Mijn sociale omgeving
4. Eenzaamheid
5. Relatieboost
Dagelijks functioneren
De laatste pijler draait om dagelijks functioneren en omvat alle dingen die mensen moeten kunnen doen om zelfstandig te kunnen leven. Zoals werken, omgaan met tijd en geld. Ook belangrijk is gezondheidsvaardigheid, ofwel de vaardigheden die iemand nodig heeft om informatie over gezondheid en leefstijlen zelfstandig op te zoeken, dit te verwerken, te begrijpen en te gebruiken bij het maken van keuzes omtrent de eigen gezondheid.
Als werkgever kun jij werknemers ondersteunen in het bieden van de juiste informatie over hoe je bijvoorbeeld het beste om kunt gaan met geld, hoe je beter om kunt gaan met tijd of basisinformatie over gezondheid.
5 populaire Online trainingen om dagelijks beter te kunnen functioneren
1. Kennis van gezondheid
2. Alcohol onder controle
3. Omgaan met geld
4. Planning en structuur
5. Slaap & Shifts
Wil je ook aan de slag met Positieve Gezondheid binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en hoe wij jullie hierbij kunnen ondersteunen!