Terug naar kantoor of tóch thuiswerken? Waar al bijna twee jaar geleden nog veel weerstand ontstond tegen deze massale omschakeling, lijkt thuiswerken tegenwoordig juist de norm te zijn geworden. Maar wat zullen bedrijven doen nu het thuiswerkadvies versoepeld is? Je hebt de termen ‘hybride werken’ vast wel vaker voorbij zien komen, maar wat houdt het nou in, wat komt erbij kijken en waar moeten werkgevers rekening mee houden? Wij vroegen het aan Guido Welter, directeur van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI).

 

Wat is hybride werken?

Eigenlijk zegt hybride dat je ofwel klassiek op de werkplek van een organisatie werkt, voor veel mensen is dat een kantoor, en aan de andere kant elders, en dat is meestal thuis” (Guido Welter). Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel andere hubs van waaruit iemand tijdelijk synchroon of asynchroon, alleen of met anderen zou kunnen werken. Maar voor de meeste mensen is hybride werken thuis en op kantoor. Dat wil alleen nog niet zeggen dat iemand ook ‘slim’ hybride werkt, volgens Guido. Daarmee bedoelt hij dat er ook gelet moet worden op de duurzame inzetbaarheid; want er komt veel meer kijken bij het thuiswerken dan bedrijven en werkgevers soms denken. Alleen een laptop meegeven aan je werknemers is dus niet voldoende om slim hybride te werken. Thuiswerken is natuurlijk geen nieuw fenomeen, maar nu organisaties hier massaal over aan het nadenken zijn, moet er opnieuw gekeken worden naar hoe het werk zodanig ingericht kan worden dat er rekening wordt gehouden met individuele omstandigheden. En dat is het nieuwe aspect van slim hybride werken, aldus Guido.

 

Roadmap voor werkgevers

Om na te denken over de toekomst van hybride werken richtte het NPDI het Innovatielab Slim Hybride Werken op, waar Therapieland maar ook andere leden werken aan een model en roadmap voor werkgevers. Daarin wordt uitgelegd waar je allemaal op moet letten nu het thuiswerken permanent wordt. “Waar wij in onze zoektocht mee bezig waren was, hoe kun je nou voor organisaties – ongeacht branche of grootte – kijken naar welke thema’s je moet doorlopen om integraal het slim hybride werken effectief te benaderen”. De roadmap is geïnspireerd op het 7S-organisatiebesturingsmodel van MC Kinsey, maar toegespitst op (slim) hybride werken en met een bijzonder oogmerk op duurzame inzetbaarheid. Hieruit zijn 8 punten opgesteld die werkgevers kunnen gebruiken bij het introduceren van slim hybride werken binnen hun organisatie. Deze punten hebben onder andere betrekking op de hybride structuur en strategie van een organisatie, hybride leiderschap, systemen, werkplekken, samenwerking, maar ook bedrijfscultuur en zelfzorg. Er wordt dus gekeken naar het totaalplaatje en vooral ook naar het individu.

 

De toekomst van thuiswerken

De roadmap die in de tijd zal groeien met nuttige aangrijpingspunten en tips voor organisaties (en werkenden) moet er eigenlijk voor zorgen dat we in de toekomst niet tegen allerlei pijnpunten aanlopen. Want als we het niet goed aanpakken krijgen we “bijvoorbeeld te maken met mensen die het thuis gewoon niet voor elkaar krijgen, mensen die contact verliezen of een slechtere relatie krijgen met hun leidinggevende. Je krijgt mensen die de vitaliteit en energie verliezen en zo bijvoorbeeld minder goed in hun vel zitten. Met mogelijk een negatieve impact ook op klanten of collega’s. Hetgeen weer kan leiden tot een een afname van de productiviteit of in het ergste geval mismatch of mentale klachten.

Nu het thuiswerken permanent aan het worden is maken meer werkgevers hier een beleid over om de juiste thuis-kantoor balans te vinden: ‘60/40 of toch 50/50?’ Volgens Guido moet er veel meer geluisterd worden naar de werknemers “je zou eigenlijk veel meer moeten luisteren naar wat werknemers nodig hebben en afstemmen. Want als je dat niet doet dan krijg je verbindingsproblemen, demotivatie, afname van de vitaliteit en zelfs meer burn outs.” Het gaat er dus niet om dat een organisatie meedoet met een ontwikkeling en zomaar kiest voor een bepaald model voor het thuiswerken; er moet rekening worden gehouden op individueel niveau. Dus per beroep/functie, persoon, levensfase, thuissituatie en individuele behoeftes kijken naar welke andere aanpassingen er nodig zijn dan je misschien had bedacht in je aanpak. Vanaf nu zullen veel organisaties hiermee gaan experimenteren.
Op een gegeven moment, in 2022/23 zullen we er achter komen dat het goed is als we weer meer met elkaar afstemmen hoe werk voor zowel organisaties als werkende effectief en duurzaam kan worden ingericht. Organisaties die dit doen zijn, denk ik, de winnaars van 2023 en verder!

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.314

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.700

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 2.964

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.459

Lees meer