Mindfulness wordt steeds vaker onderzocht in de wetenschap. Het principe van mindfulness is simpel: als je leeft met aandacht, leef je meer in het hier-en-nu. Je aandacht is niet te veel in het verleden en niet te veel in de toekomst. Dat helpt stress, piekeren, angst, somberheid en concentratieproblemen te verminderen. Door mindfulness te beoefenen, kun je je beter in anderen inleven en empathie tonen naar anderen en jezelf. Maar hoe werkt mindfulness nu eigenlijk?

Mindfulness in de wetenschap

De wetenschap heeft zich ook over deze vraag gebogen. Mindfulness heeft op mentaal gebied een positief effect, dat is al langer duidelijk. De laatste jaren is er juist veel onderzoek gedaan naar het mechanisme achter die positieve effecten. En wat blijkt: het beoefenen van mindfulness kan zelfs de werking van je hersenen veranderen!

Wetenschappers van Harvard Universiteit tonen in hun onderzoek aan dat de positieve effecten van mindfulness samenhangen met veranderingen in je hersenen. De mensen die meededen aan het onderzoek, werden in twee groepen verdeeld. Eén groep kreeg acht weken lang mindfulnesstraining. De andere groep deed niets. Vooraf en na afloop van de trainingsperiode zijn er MRI-scans gemaakt van de hersenen van alle proefpersonen. 

Het effect van mindfulness

De groep mensen die de mindfulnesstraining had doorlopen, bleek zich na die 8 weken beter te kunnen concentreren, ze konden beter met hun emoties omgaan, beter nieuwe dingen leren, en meer empathisch zijn naar anderen dan daarvoor. 

En hoe zit het volgens de wetenschap met de hersenen tijdens mindfulness?

De hersenscans van vóór en na de mindfulnesstraining werden met elkaar vergeleken. In de hersenen van de mindfulnessgroep waren meetbare verschillen te zien in een aantal hersengebieden die belangrijk zijn voor je geheugen en aandacht. De grijze massa – de laag van je hersenen waar alle hersencellen zitten – was gegroeid in de volgende hersengebieden:

De hippocampus

Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij leren en geheugen. De toegenomen grijze massa in dit gebied wordt gelinkt aan een verbetering in het geheugen.

De prefrontale cortex

Dit is een groot hersengebied dat verantwoordelijk is voor het richten van je aandacht, zelfcontrole en het omgaan met je emoties.

De insula

Een hersengebied dat onder andere verantwoordelijk is voor zelfreflectie en het bewustzijn van je eigen lichamelijke signalen. Veranderingen in dit gebied worden gelinkt aan een verbeterd bewustzijn in het hier-en-nu.

De MRI-scans laten ook zien dat er een afname was in grijze massa bij de amygdala. De amygdala is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties zoals stress en angst. De afname van grijze massa wordt gelinkt aan minder heftige reacties op stressvolle gebeurtenissen.

Mindfulness zweverig? Nou, volgens de wetenschap niet dus.

Hoewel het misschien lijkt alsof je weinig doet tijdens een mindfulnessmeditatie, gebeurt er in je hersenen van alles. Mindfulness kan letterlijk je hersenen veranderen! Door dagelijks een moment te nemen waar je bewust bent van het hier-en-nu, kun je een positieve invloed uitoefenen op onbewuste en biologische processen. Waardoor je je weer lekkerder in je vel voelt! Natuurlijk is er net als bij elke andere vaardigheid ook voor mindfulness oefening nodig om er beter in te worden. De voordelige effecten zijn alleen zichtbaar als mindfulness herhaaldelijk wordt beoefend. Mindfulness is dus geen ‘quick fix’, maar de investering meer dan waard!

Of maak een account aan en start zelfstandig met mindfulness. 

Misschien ook interessant

5 tips voor werk-privebalans

5 tips om de werk-privébalans van jouw werknemers te bewaken

Post Views: 1.447

Lees meer
Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Amplitie als eerste stap naar werkgeluk en veerkracht

Hoe pakken we duurzame inzetbaarheid vanuit de kern aan? Lees er meer over in deze blog.

Lees meer
ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

ArtEZ studente over de Gezondeboel trainingen

Post Views: 1.787

Lees meer
Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Betekenisvolle zorg met Positieve Gezondheid

Post Views: 3.094

Lees meer
Burn-out asessment tool

Burn-out Assesment tool: wat is het en hoe zet je het in?

Post Views: 1.594

Lees meer