Waar werknemers vroeger nog de deur van het kantoor achter zich dichttrokken en het werk konden loslaten, is het met de komst van het digitale tijdperk moeilijker geworden om werk en privé gescheiden te houden. Het is aan jou als werkgever om het bewaken van een goede werk-privébalans te stimuleren. We helpen je op weg met deze 5 tips!
Tegenwoordig hebben we constant toegang tot onze smartphones, waarop we ook onze werkmail ontvangen en klappen we de laptop ’s avonds makkelijk nog even open. Dat klinkt in eerste instantie misschien goed. Werknemers die zo gemotiveerd zijn dat ze thuis nog wat extra werk verrichten, kunnen veel voor je organisatie betekenen. Maar vaak houden ze dat op de lange termijn niet vol. Een goede werk-privébalans is dus essentieel!
Wat is een goede werk-privébalans?
De definitie die wij hanteren is: de juiste balans vinden tussen verschillende levensrollen (werk, familie, vrienden en zorgen voor jezelf). De balans wordt hierbij beïnvloed door de perceptie van tijd, tevredenheid, inspanning en conflict. Deze perceptie is voor iedereen weer anders.
1. Maak het bespreekbaar
Werk-privébalans is een belangrijk onderwerp maar komt toch weinig naar voren in gesprekken tussen werkgevers en werknemers. Maak het onderwerp daarom vaker bespreekbaar. Start een gelijkwaardig gesprek over hoe werknemers de werk-privébalans ervaren en wat de knelpunten zijn die een goede werk-privé balans in de weg zitten. Zo kun je gezamenlijk werken aan een betere werk-privébalans.
2. De juiste balans vinden tussen thuis en op kantoor werken
Jouw medewerkers de mogelijkheid geven om hybride te werken zorgt ervoor dat zij meer regie krijgen over hun werkweek en hun privéverplichtingen beter kunnen vervullen.
Nu het thuiswerken permanenter is geworden maken meer werkgevers een thuiswerkbeleid om de juiste balans te vinden tussen thuis en op kantoor: ‘60/40 of toch 50/50?’. volgens Guido Welter, directeur van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI), moet er bij het maken van zo’n beleid vooral gekeken worden op individueel niveau. Dus per beroep/functie, persoon, levensfase, thuissituatie en individuele behoeftes bekijken welke andere aanpassingen er nodig zijn (deze zijn misschien anders dan je zelf had bedacht).
3. Creëer meer flexibiliteit met resultaatgericht werken
Resultaatgericht werken is een werkwijze die door de coronacrisis in een hogere versnelling terecht is gekomen. Medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheid en meer flexibiliteit omtrent de dagen en tijden waarop het werk wordt uitgevoerd, zolang het maar op tijd af is! Voor heel wat mensen zorgt deze flexibiliteit ook voor een betere balans.
4. Geef het juiste voorbeeld
Geef het goede voorbeeld! De kans is groot dat medewerkers jouw gedrag overnemen. Mail je als werkgever of manager vaak buiten werktijd? Realiseer je dan dat dit bij medewerkers de indruk wekt dat ze ook voortdurend met werk bezig moeten zijn.
5. Reik werknemers handvatten aan om zelf aan hun balans te werken
Uiteraard zijn medewerkers zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor het bewaken van de balans tussen werk en privé. Het aanreiken van ondersteuning laat zien dat je het onderwerp echt belangrijk vindt en geeft medewerkers meer houvast bij het werken aan hun balans. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een workshop, coaching of online trainingen waarmee werknemers zelfstandig aan de slag kunnen.