De effectiviteit van internettraining op seksuele problemen.

Achtergrond

Seksuele problemen komen relatief vaak voor. Nog geen kwart van de mensen zoekt daadwerkelijk hulp voor deze problemen. Behandeling van seksuele problemen is dan ook schaars en duur: seksuologen hebben een lange wachttijd, vallen niet onder de basisverzekering en worden nog enkel gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Intussen kunnen seksuele problemen leiden tot negatieve gevoelens en angst- en somberheidsklachten.

 

Voorgaand onderzoek heeft uitgewezen dat toepassing van IBT in de behandeling van seksuele problemen kan bijdragen aan het verhogen van seksuele kennis en het verbeteren van relaties en de kwaliteit van leven, het belichten van geassocieerde stigma’s en de reductie van emotional distress. Toepassing van IBT in een huisartsenpraktijk zou een laagdrempelige oplossing kunnen zijn voor de behandeling van seksuele problemen. De toepassing van IBT kan eraan bijdragen dat hulp voor seksuele problemen toegankelijker wordt en seksuele problemen eerder gesignaleerd en verholpen kunnen worden. Bovendien kan het ertoe leiden dat huisartsen gemakkelijker seksuele problemen uitvragen, omdat ze concreet iets kunnen aanbieden. Echter, IBT voor seksuele problemen is nog niet getest als toepassing in een huisartsenpraktijk.

 

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek wil allereerst de effectiviteit meten van IBT voor seksuele problemen, waarover binnen de seksuele gezondheidszorg weinig bekend is. Concreet is het doel van dit onderzoek de potentiële voordelen van IBT toepassen door programma’s van de e-Healthprovider Therapieland aan te bieden aan de patiënten van een huisartsenpraktijk met seksuele problematiek. De programma’s over pijn bij het vrijen, (geen) zin in seks en erectieverlies zullen hiervoor gebruikt worden.

 

Onderzoeksopzet

Dit onderzoek is gebaseerd op een within-subject design. De reductie van seksuele problemen zal worden gemeten op vijf meetmomenten: één maand voor de start van de behandeling, op het moment van start, tijdens de behandeling, op het eind van de behandeling en na drie maanden follow-up. Allereerst zal de mate van een seksueel probleem bepaald worden aan de hand van een algemene gevalideerde schaal: de seksuele disfunctie vragenlijst (SVD). Verder is de female sexual function index (FSFI) en male sexual function index (MSFI) een uitkomstmaat voor (geen) zin in vrijen, FSFI voor pijn bij het vrijen en de international index of erectile function (IIEF) voor erectieverlies. Ten slotte zal de VierDimensionale Klachtenlijst (4DKL) geïncludeerd worden ter controle van distress, angst, depressie en somatisatie. 

 

Tijdens het volgen van een programma zal de patiënt online begeleid worden en de patiënt beschikt over de mogelijkheid online contact op te nemen met de POH-seksuoloog. De POH-seksuoloog zal minstens eens per week de tijd nemen om de resultaten van de opdrachten in het programma te bekijken en te evalueren en om indien nodig te reageren op vragen.

Misschien ook interessant

Kom meer te weten over ons platform.

Misschien ook interessant

Icoon Acceptatie

Accepteren

Dit is voor mensen die aan de slag willen om nare gevoelens en gebeurtenissen een plekje te geven.

Lees meer

ACT your way

Deze training is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 25 jaar die willen leren hun eigen weg te volgen.

Lees meer
Icoon dagstructuur

Activatie

Deze training is bedoeld voor mensen die baat hebben bij een regelmatige dagstructuur.

Lees meer

AD(H)D – Jongeren

Deze training is bedoeld voor adolescenten met AD(H)D-klachten.

Lees meer

Alcohol onder Controle

Deze training is voor volwassenen die kampen met overmatig alcoholgebruik.

Lees meer

Angst – kinderen

Deze training is bedoeld voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar die angstklachten ervaren.

Lees meer

Angst voor de tandarts

Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts en 800.000 mensen zijn zelfs zo bang voor de tandarts dat ze niet meer durven te gaan. Het komt dus ontzettend vaak voor.

Lees meer

Kom meer te weten over ons platform.

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!