Over de training
Werk is een groot onderdeel van het leven. Niet gek om te bedenken dat het een grote invloed op je heeft. Het werk kan spanningen of een vorm van druk bij jou veroorzaken. In de volksmond noemen we dit vaak werkdruk. Helaas is het verschil tussen voldoende druk en te veel druk moeilijk te maken. Met deze training krijg je meer inzicht in wat werkdruk voor jou betekent en hoe jij hier veerkrachtig mee om kunt gaan. Het helpt je om werkdruk te voorkomen en je leert hoe je met werkdruk om kunt gaan, zodat jij effectief en met plezier je werk kunt blijven doen.
Voor wie?
Deze training is ontwikkeld voor volwassenen die aan de slag willen met hun werkdruk. De ervaren werkdruk kan voor iedereen variëren (van geen werkdrukbeleving tot een hoge werkdrukbeleving)*. De training is voor mensen die hun gevoel van werkdruk willen verminderen, maar ook werkt de training preventief om stress als gevolg van werkdruk zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast biedt de training ook handvatten voor zelfontplooiing; je leert werkdruk te gebruiken in jouw voordeel.
*Wanneer er sprake is van een zeer hoge werkdrukbeleving, gepaard met flinke en langdurige stress, is deze training minder geschikt. Het is dan aan te raden om gebruik te maken van de training ‘Overspanning en burn-out’ of andere gepaste hulp te zoeken.
Wat leer je?
- Je leert wat werkdruk is (en wat werkdruk niet is).
- Je krijgt inzicht in wat werkdruk voor jou betekent.
- Je leert hoe jij veerkrachtig met werkdruk om kunt gaan.
- Je leert hoe jij meer regie kunt pakken over je werkende leven. Door je niet langer te laten hinderen door werkdruk, maar dit juist te gebruiken zal je effectiever, succesvoller en bovenal met meer plezier je werk kunnen blijven doen.
In het begin richt de training zich op wat er verstaan wordt onder werkdruk. Vervolgens is het aan de gebruiker om te verkennen wat zijn of haar gevoel van druk precies inhoudt met daarbij mogelijke veroorzakers van dit gevoel. Sessie twee richt zich op handige praktische vaardigheden die direct bijdragen aan het verlagen van werkdruk. In sessie drie gaat de gebruiker aan de slag met veerkracht. Factoren die invloed hebben op je mentale gesteldheid die aan bod komen zijn je fit voelen, ontspanning op het werk en verantwoordelijkheidsgevoel. Sessie vier richt zich op het sociale aspect van de werkvloer. Hier krijgt de gebruiker informatie over collegiale steun, de eigen positie van de gebruiker ten opzichte van zijn omgeving en zijn eigen zelfverzekerdheid. Er wordt gestimuleerd om zelf regie te nemen over het werk en taken, om zo ook de regie te nemen over de eigen werkdruk. In sessie vijf reflecteer je op dat wat je gedaan en bereikt hebt in deze training en wat in het vervolg weer beter kan. Het regisseren van werkdruk verdient blijvend aandacht en is niet volledig geperfectioneerd na deze training.
Tijdsindicatie: 3 tot 6 weken
Thema’s: werkdruk, werkstress, zelfontplooiing, veerkracht, assertiviteit