Overprikkeling

Ben jij weleens overprikkeld? Al die berichtjes, geluiden en informatie die je aandacht vragen. Het kan je teveel worden of je raakt gestrest. Helemaal niet gek. Omgaan met alle prikkels gedurende de dag is niet vanzelfsprekend. Het vraagt energie, tijd en ruimte om deze te verwerken. En soms kom je jouw grens tegen: je raakt overprikkeld. 

In deze training ga je onderzoeken hoe je omgaat met het verwerken van prikkels, welke impact dit kan hebben en hoe je die belasting kunt verlichten. Dit ga je doen in verschillende sessies met informatie en oefeningen. Je leert de basisprincipes van prikkelverwerking kennen en krijgt inzicht in hoe dit voor jou werkt. Zo voorkom je overprikkeling en leer je signalen van overprikkeling vroegtijdig te herkennen. Ook leer je welke technieken helpen om overprikkeling te verminderen.

 

Voor wie is deze training geschikt?

Deze training is ontwikkeld voor (jong)volwassenen die zich weerbaarder willen maken tegen de dagelijkse hoeveelheid prikkels. Het kan zijn dat iemand klachten ervaart als gevolg van overprikkeling, maar ook als nog niet direct sprake is van klachten kan het programma gevolgd worden om erger te voorkomen. 

 

Wat leer je?

  • Je leert de basisprincipes van prikkelverwerking en hoe dit kan leiden tot overprikkeling.
  • Je leert hoe jij prikkels verwerkt en met welke grenzen jij rekening moet houden om overprikkeling te voorkomen.
  • Je leert om te gaan met situaties waarop je overprikkeld bent.
  • Je leert technieken toe te passen die je belastbaarheid ten opzichte van prikkels kunnen verhogen (waardoor je deze ook makkelijker kunt verdragen).

De eerste sessie (sessie 1) is een introductie van de training. De tweede sessie (sessie 2) richt zich op informatie over de prikkelverwerking en hoe dit kan leiden tot overprikkeling. Aan het eind van deze sessie stel je een persoonlijk doel op. Vervolgens (sessie 3) ga je aan de slag met je eigen situatie. Wat zijn belastende prikkels voor jou? En wat zijn signalen die wijzen op overprikkeling? In de vierde sessie (sessie 4) leer je wat er gedaan kan worden om belastende prikkels te verminderen en te voorkomen en leer je om te gaan met bepaalde prikkels die er altijd zullen zijn. Daarna (sessie 5) krijg je tips en technieken aangeboden om je eigen weerstand te verhogen ten opzichte van prikkels. Uiteindelijk (sessie 6) sluit je de traininh af en evalueer je je leerdoel (opgesteld aan het begin van het programma).

 

Tijdsindicatie: 6-8 weken

Thema’s: Stress, Prikkels, Hoogsensitiviteit, Prikkelverwerking, Productiviteit

Misschien ook interessant

Kom meer te weten over ons platform.

Misschien ook interessant

18-en-nu

18! en nu?

Dit programma biedt ondersteuning de zelfredzaamheid van jongeren die net 18 jaar zijn of worden.

Lees meer
aanhoudende-pijn-klachten

Aanhoudende (pijn)klachten

Dit programma helpt om op een andere manier naar aanhoudende (pijn)klachten te kijken. 

Lees meer
Icoon programma Accepteren

Accepteren

Dit is voor mensen die aan de slag willen om nare gevoelens en gebeurtenissen een plekje te geven.

Lees meer
Icoon programma ACT your way

ACT your way

Deze training is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 25 jaar die willen leren hun eigen weg te volgen.

Lees meer
Icoon programma Activatie

Activatie

Deze training is bedoeld voor mensen die baat hebben bij een regelmatige dagstructuur.

Lees meer
Icoon programma ADHD Jongeren

AD(H)D – Jongeren

Deze training is bedoeld voor adolescenten met AD(H)D-klachten.

Lees meer
Icoon programma Alcohol onder controle

Alcohol onder Controle

Deze training is voor volwassenen die kampen met overmatig alcoholgebruik.

Lees meer

Kom meer te weten over ons platform.

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!