Over de training
Hersenletsel zorgt altijd voor een breuk in de levenslijn. Niet alleen voor jouw naaste, maar ook voor jou kan het grote impact hebben en het leven op z’n kop zetten. Jullie relatie, het huishouden, de sfeer in huis, het ouderschap, vriendschappen en de financiële situatie kunnen veranderen. Het overkomt je: iemand van wie je houdt heeft zorg nodig, dus je doet wat je kunt. In deze training kan elke mantelzorger iets leren: of je nu net begint als mantelzorger of al langere tijd voor jouw dierbare zorgt. In deze training vind je verschillende onderwerpen waarmee je aan de slag kunt gaan.
Voor wie?
Dit programma is voornamelijk ontwikkeld voor partners van iemand met licht tot matig niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de revalidatiefase of chronische fase. Het programma kan ook gevolgd worden door ouders, (volwassen) kinderen, andere familieleden en vrienden. De training past bij verschillende situaties. Als je net begint met mantelzorgen kun je behoefte hebben aan veel praktische informatie, terwijl je juist behoefte kunt hebben aan meer houvast en rust in de emotionele tijd, wanneer de zorg steeds intensiever wordt.
Wat leer je?
- Je krijgt inzicht in de achtergrond en gevolgen van het hersenletsel.
- Je krijgt tips en adviezen voor het omgaan met de gevolgen van NAH.
- Je krijgt handvatten aangeboden voor het regelen van praktische zaken, zoals vergoedingen en het inschakelen van hulp.
- Je leert de tools om emoties en gedachten te verwerken die kunnen opspelen.
- Je leert hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen.
De training bevat verschillende onderwerpen waaruit je kunt kiezen. Elke situatie is uniek en daarom kun je ervoor kiezen om alleen de onderdelen te volgen die bij jouw situatie passen. Zo is er een sessie over de gevolgen van het hersenletsel. Daarin komen onderwerpen zoals belastbaarheid, karakterveranderingen en cognitieve functies aan bod. Maar je kunt ook aan de slag met het leren omgaan met de impact van het hersenletsel op het dagelijks leven. Het verwerken van de situatie en alle emoties en gedachten die erbij komen kijken, is daar een onderdeel van. Als de zorg intensiever wordt of als je veel andere verantwoordelijkheden hebt, kun je overbelast raken. Om dit te voorkomen of om weer in balans te komen, kun je aan de slag met de sessie ‘Zorgen voor jezelf’. Ook is er aandacht voor de toekomst. Hoe kun je de toekomst vormgeven? Wat wordt je nieuwe toekomstbeeld?