Over de training: Gokverslaving
Dit training biedt ondersteuning bij het bereiken van volledige en langdurige abstinentie (volledig niet meer gokken). De verslaving blijft altijd aanwezig, maar door de geleerde inzichten en technieken in deze training leert de cliënt in herstel te blijven van de verslaving.
De training is opgebouwd in vijf delen. De eerste sessie richt zich op de motivatie en doelen. Het tweede deel richt zich op beschermende maatregelen die direct kunnen bijdragen aan het volhouden om niet te gokken (zoals iemand betrekken uit de omgeving, of je uit laten schrijven bij het casino). Het derde deel richt zich op de drang en hoe hier het best mee kan worden omgegaan. Het vierde deel gaat vervolgens dieper in op de kern van de verslaving, dus welke gedachten en gevoelens liggen hieronder. De cliënt gaat op zoek naar oplossingen hiervoor. In het vijfde deel gaat de cliënt vooruitkijken naar een leven zonder gokken, door bijvoorbeeld nieuwe dingen op te pakken.
Voor wie is deze training geschikt?
Deze training is bedoeld als aanvulling op een face-to-face behandeling voor gokverslaving. De cliënt dient direct te beginnen met volledige abstinentie. De training is inzetbaar voor alle vormen van gokverslaving en is geschikt voor jongvolwassenen en volwassenen.
Onderwerpen die aan bod komen
- Motivatie, doelen en beloningen opstellen
- Beschermende maatregelen (o.a. sociale omgeving, financiën, uitschrijven en blokkeren)
- Wat is drang (en het drangdagboek)
- Omgaan met drang (zelfcontrole maatregelen)
- Een noodplan en terugvalanalyse
- Niet helpende gedachten en gevoelens
- Een leven zonder gokken vormgeven
Hoe is ‘Gokverslaving’ ontwikkeld?
De training is ontwikkeld samen met behandelaren van verslavingsinstelling Trubendorffer en is mede gebaseerd op het cognitief gedragsmatige behandelingsprotocol wat hier gehanteerd wordt. Daarnaast is ervaringsdeskundige expertise ingewonnen via het kenniscentrum SLICKS.