Over de e-interventie
Iedereen kan leren omgaan met agressie, dus jij ook. Wat heb je daarvoor nodig? Kennis, een flinke portie zelfreflectie en motivatie. Kennis, omdat je allereerst wel moet weten wat agressie is, hoe het eruitziet en hoe je ermee kunt omgaan. Zelfreflectie, omdat het ook belangrijk is je bewust te zijn van je eigen gedrag. En motivatie, omdat je uiteindelijk wel moet oefenen met de verschillende technieken die in de e-interventie worden besproken. Deze e-interventie kan je helpen om al die drie stappen te doorlopen. Dit doen we aan de hand van uitleg, voorbeelden, beeldmateriaal en oefeningen (waarmee je zowel op de werkvloer als privé aan de slag kunt gaan). Dit alles betekent natuurlijk niet dat je agressie altijd kunt voorkomen. Wel kun je de kans erop verkleinen! Aanvullend bevat deze e-interventie informatie over nazorg – wat je dus kunt doen wanneer je eenmaal te maken hebt gehad met een incident.
Voor wie?
Deze e-interventie is geschreven voor volwassenen die werkzaam zijn in de zorg, het onderwijs, openbaar vervoer en retail en tijdens hun werk te maken krijgen met agressie.
Wat leer je tijdens de e-interventie
- Wat is agressie?
- De verschillende vormen van agressie
- Kenmerken van de verschillende vormen van agressie
- Hoe om te gaan met agressie
- Omgaan met stress tijdens een incident
- Nazorg
Uit welke sessies bestaat de e-interventie?
- In de eerste sessie wordt uitgelegd wat agressie is. Hierbij wordt benadrukt dat het iets persoonlijks is. Wat de een als agressief ervaart is voor een ander geen probleem.
- In de tweede sessie wordt uitgelegd hoe je de verschillende vormen van agressie kunt herkennen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen: frustratieagressie, instrumentele agressie en willekeurige agressie.
- In de derde sessie worden er verschillende tips gegeven over omgaan met stress (tijdens een incident).
- In sessie vier worden de basistechnieken van omgaan met agressie uitgelegd: grenzen aangeven en niet in discussie gaan.
- In sessie vijf worden er tips gegeven over hoe je concreet met de verschillende vormen van agressie kunt omgaan en wat te doen wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen.
- In de laatste sessie krijgen mensen tips over omgaan met stress na een incident.
Waarop is het e-health programma gebaseerd?
Dit programma is gebaseerd op literatuuronderzoek en een intensieve samenwerking met diverse experts uit het vak en tevens met mensen die behoren tot de doelgroep. Er is bewust voor deze constructie gekozen zodat het programma goed aansluit op de praktijk en zich dus niet beperkt tot uitsluitend theorie.
Tijdsindicatie: 2 – 4 weken
Aantal coachsessies: 2