STAI Compleet (State Trait Anxiety Inventory)

 

Onderwerp

Angst

 

Doel

Screening

 

Wijze van afnemen

Zelfrapportage

 

Doelgroep

Volwassenen

 

Afnametijd

10 minuten

 

Aantal vragen 

40

 

Kosten

n.v.t.

 

Samenvatting

De STAI is een korte, vrij vlug in te vullen vragenlijst die uit twee delen bestaat. In het eerste deel wordt ‘state-anxiety’ (toestandsangst) gemeten, in het tweede deel ’trait-anxiety’ (angstdispositie). Beide delen omvatten 20 items (uitspraken), bij ieder item zijn vier antwoordmogelijkheden. Een lage somscore impliceert geen of weinig angst, een hoge somscore impliceert veel angst (hetzij ‘op dit moment’ – toestandsangst, hetzij ‘in het algemeen’ – angstdispositie).

 

Toestandsangst

Toestandsangst verwijst naar de angst op het moment. Het wordt gekenmerkt door subjectieve bewust ervaren gevoelens van spanning of gespannenheid, alsmede een verhoogde activiteit van het autonome zenuwstelsel. Toestandsangst varieert in intensiteit en fluctueert in de tijd. 

 

Angstdispositie

Angstdispositie betreft de meer continue aanwezigheid van angst. Het verwijst naar relatief stabiele individuele verschillen in angstdispositie, dat wil zeggen naar verschillen tussen mensen in hun tendentie om op als bedreigend ervaren situaties te reageren met verhogingen in de intensiteit van de toestandsangst (Spielberger, Gorsuch en Lushene, 1970; Van der Ploeg, Defares en Spielberger, 1980).

 

Schalen

Toestandsangst, Angstdispositie

 

Auteur

Van der Ploeg, H. M. (1980).

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!