PCL-5 (PTSS Checklist voor de DSM-5)

 

Onderwerp

trauma en stress

 

Doel

screening, effectmeting

 

Wijze van afnemen

zelfrapportage

 

Doelgroep

volwassenen

 

Afnametijd

7 min

 

Aantal vragen 

20

 

Kosten

n.v.t.

 

Samenvatting

De PCL-5 is een zelfrapportage lijst om symptomen van PTSS volgens de DSM-5 te beoordelen. De PCL-5 kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt, waaronder: het monitoren van verandering in symptomen gedurende en na een behandeling, het screenen op PTSS en het verkrijgen van een voorlopige indicatie voor PTSS. 

 

Let op

De test is niet voldoende om PTSS bij iemand te diagnosticeren. De gouden standaard om PTSS vast te stellen is een gestructureerd klinisch interview zoals de Clinician-Administered PTSD Scale (CAPS-5).

 

Schalen

totaalscore, criterium b, criterium c, criterium d en criterium e 

 

Auteur

2013 by F.W. Weathers, B.T. Litz, T.M. Keane, P.A. Palmieri, B.P. Marx, & P.P. Schnurr. National Center for Posttraumatic Stress Disorder, United States of America. Copyright Nederlandse vertaling © 2014 door M.A. Boeschoten, A. Bakker, R.A. Jongedijk, & M. Olff. Stichting Centrum ‘45, Arq Psychotrauma Expert Groep, Nederland. Laatste versie: 1.1, juli 2015.

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!