HEXACO-PI-R 60 Items (Persoonlijkheidstest)

 

Onderwerp

Persoonlijkheid

 

Doel

Screening

 

Wijze van afnemen

Zelfrapportage

 

Doelgroep

Volwassenen

 

Afnametijd

15 minuten

 

Aantal vragen 

60

 

Kosten

n.v.t.

 

Samenvatting

Het HEXACO model is ontstaan naar aanleiding van een heranalyse van lexicale data uit zeven verschillende landen (Ashton et al., 2004). Alle onderzochte talen bleken een vergelijkbare zesfactoroplossing te bevatten. Deze zes factoren vormen in het Engels het HEXACO acroniem, dat staat voor ‘Honestyhumility’ (Integriteit), ‘Emotionality’ (Emotionaliteit), ‘eXtraversion’ (Extraversie), ‘Agreeableness’ (Verdraagzaamheid), ‘Conscientiousness’ (Consciëntieusheid) en ‘Openness to experience’ (Openheid voor ervaringen). 

Deze zes factoren verschillen op twee belangrijke punten van de reguliere Big Five factoren, die in Nederland bekend staan onder de namen Extraversie, Altruïsme, Consciëntieusheid, Emotionele Stabiliteit (versus Neuroticisme) en Openheid voor Ervaringen. 

 

  1. In de eerste plaats bevat het HEXACO een toegevoegde factor, genaamd Integriteit. In de tweede plaats zijn twee van de HEXACO factoren, Verdraagzaamheid en Emotionaliteit, geroteerde varianten van de Big Five/Five Factor Model (FFM) factoren Vriendelijkheid/Altruïsme en Emotionele Stabiliteit (versus Neuroticisme). Dat wil zeggen, aspecten van Neuroticisme in de Big Five die te maken hebben met agressie, komen in het HEXACO model terug in de negatieve pool van Verdraagzaamheid. 
  2. Daarnaast zijn aspecten van Big Five Vriendelijkheid die te maken hebben met sentimentaliteit, verschoven naar de positieve pool van HEXACO Emotionaliteit. In het HEXACO model is Verdraagzaamheid dus een combinatie van Big Five Vriendelijkheid en Emotionele Stabiliteit, terwijl Emotionaliteit een combinatie van Big Five Vriendelijkheid en Neuroticisme is.

 

Schalen

Integriteit, Emotionaliteit, Extraversie, Verdraagzaamheid, Consciëntieusheid, Openheid voor Ervaringen

 

Auteur

Ashton & Lee, 2009

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!