DMSES – Diabetes Management Self-Efficacy Scale

Het instrument meet self-efficacy van diabetes type 2-patiënten bij zelfzorgactiviteiten.

 

Auteur

Copyright Hogeschool INHolland, Graduate School Health, De Boelelaan 1109, 1081 HV Amsterdam. T.a.v. dr. J.J. van der Bijl.

 

Voor wie is de vragenlijst bedoeld?

Patiënten met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken

 

Wat meet de vragenlijst?

Het instrument meet self-efficacy van diabetes type 2-patiënten bij zelfzorgactiviteiten. Het betreft zelfzorgactiviteiten die nodig zijn om met diabetes om te gaan: voeding, medicatie, beweging, voetcontrole, bloedsuikercontrole en verhelpen hypo/hyper. Bij self-efficacy (eigen-effectiviteit of waargenomen competentie) gaat het om de inschatting van iemands eigen bekwaamheden oftewel het vertrouwen dat iemand heeft in zijn eigen mogelijkheden of competenties om met bepaalde situaties om te gaan. De DMSES meet twee dimensies van self-efficacy: zekerheid en moeilijkheidsgraad. Het betreft een zelfrapportage-instrument. Het gaat om de self-efficacy op het moment van afname.

 

Afnametijd

5 minuten

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!