DES – Dissociative Experiences Scale

Met de DES kan de frequentie van dissociatieve ervaringen worden vastgesteld.

 

Auteur

Bernstein, E.M., & Putnam, F.W. (1986). Development, reliability, and validity of a dissociation scale. Journal of Nervous and Mental Disease, 174, 727-735.

Boon, S., & Draijer, N. (1995). Screening en diagnostiek van dissociatieve stoornissen. Lisse: Swets & Zeitlinger.

 

Voor wie is de vragenlijst bedoeld?

Volwassenen

 

Wat meet de vragenlijst?

Met behulp van de DES wordt de frequentie van uiteenlopende dissociatieve symptomen in het dagelijks leven van een cliënt vastgesteld. De frequentie wordt vastgesteld op basis van 28 items die men bij elkaar optelt en deelt door 28. De auteurs bevelen een grensscore van 25 aan bij screening op aanwezigheid van een dissociatieve stoornis. Dat wil zeggen dat patiënten met een score van 25 of hoger een grotere kans hebben op het bestaan van een dissociatieve stoornis. Overigens is de DES geen diagnostisch instrument, maar een screeningsinstrument. Pas aan de hand van een gestructureerd diagnostisch interview, zoals de SCID-D, kan een dissociatieve stoornis worden vastgesteld of uitgesloten.

 

Afnametijd

10 minuten

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!