4DKL (VierDimensionale KlachtenLijst)

 

Onderwerp

multidimensionale klachtenlijst

 

Doel

signalering, effectmeting

 

Wijze van afnemen

zelfrapportage

 

Doelgroep

jongeren (vanaf 15 jaar) en volwassenen

 

Afnametijd

15 min

 

Aantal vragen 

50

 

Kosten

€0,10

 

Samenvatting

Met behulp van de 4DKL kunnen psychische klachten langs vier dimensies in kaart worden gebracht. De belangrijkste dimensie is distress. Als deze verhoogd is, is er altijd iets aan de hand. Hoge scores op de schalen depressie en angst maken de huisarts en patiënt attent op het mogelijke bestaan van een psychiatrisch probleem. De somatisatieschaal geeft aan hoe sterk het lichaam (mee)reageert op spanningen.

 

Wanneer inzetten

De 4DKL kan de huisarts een beter idee geven over de richting waarin de klachten wijzen. Is er vooral sprake van spanningsgerelateerde problemen, of zijn de klachten depressief van aard? Daarnaast is de 4DKL een uitstekend handvat om psychosociale aspecten bespreekbaar te maken bij mensen met lichamelijk onverklaarde klachten. Een hoge score op de distress-schaal biedt vaak aanknopingspunten voor een verder gesprek.

 

Tip

Voor het meten van depressie én burn-out kun je de BAT en 4DKL combineren.

 

Schalen 

angst, depressie, distress, somatisatie

 

Auteur

Berend Terluin, MD, PhD

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!