CRIES-8

Screenen op posttraumatische stressklachten.

 

Auteur

© Children and War Foundation, 1998; vertaling M. Olff, 2005.

 

Voor wie is de vragenlijst bedoeld?

Kinderen van 8 tot 18 jaar.

 

Wat meet de vragenlijst?

De CRIES-8 is een vragenlijst waarmee gescreend wordt op posttraumatische stressklachten bij kinderen. De vragenlijst bestaat uit acht items en is geschikt voor kinderen van 8 tot 18 jaar. De CRIES-8 is gebaseerd op de CRIES-13. De CRIES-13 bestaat uit dertien items. De vijf extra items vormen de subschaal verhoogde prikkelbaarheid. De diagnostische efficiëntie van de CRIES-13 was enigszins beter dan die van de CRIES-8. Om deze reden wordt het gebruik van de CRIES-13 aanbevolen ten opzichte van het gebruik van de CRIES-8. Bovendien kost de afname van de vijf extra vragen op de CRIES-13 weinig extra tijd en levert dit relevante klinische informatie op ten aanzien van de aanwezige verhoogde prikkelbaarheid.

De score op de CRIES-8 kan worden gezien als een continue score, oftewel hoe hoger de score, hoe meer het kind last heeft van posttraumatische stressklachten. Bij een totaalscore van 17 of hoger is er een verhoogd risico op PTSS en wordt verdere diagnostiek en/of behandeling aanbevolen.

 

Afnametijd

10 minuten

‘ RUIMTE VOOR EEN KORTE
MAAR INSPIRERENDE BLOCKQUOTE ’

Reinier Landstra

Misschien ook interessant

Therapiland Digitrust ISO 27001
Therapiland Digitrust NEN 7510

Veilig & vertrouwd

Bij Gezondeboel hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid en anonimiteit van ons platform. Gezondeboel is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd, wat betekent dat wij onze informatiebeveiliging volgens de norm waarborgen. Ook zijn wij AVG-proof!