De mogelijkheden van Virtual Reality
Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarmee je via een speciale bril een andere werkelijkheid kan simuleren. Verschillende onderzoeken laten zien dat VR een effectieve methode is om gedragsveranderingen te realiseren. VR in de zorg maakt het mogelijk om vanuit de behandelkamer te oefenen met uitdagende situaties en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het simuleren van een mooi natuurgebied waarin iemand beter kan ontspannen of het simuleren van een zaal vol mensen wanneer iemand last heeft van spreekangst.
Ontspanning
Het programma ‘ontspanning’ bevat verschillende rustgevende situaties, waarin de cliënt zich met behulp van de app en de VR-bril kan wanen. Voorbeelden van de rustgevende situaties zijn een stil bos, een zomerse heide of een natuurgebied bedekt in sneeuw. De cliënt kan rondlopen in deze omgeving en kiezen uit verschillende oefeningen zoals: mindfulness- of ademhalingsoefeningen.
Spreekangst
In dit VR-programma kunnen volwassenen oefenen met verschillende gevreesde situaties, waaronder spreken tijdens vergadering of het doen van een sollicitatiegesprek. Per situatie kan er worden gekozen voor verschillende reacties van het publiek: positief, neutraal of negatief. Op deze manier kan het oefenen worden opgebouwd.
