Angst voor de tandarts

Over het programma

Tandartsangst wordt gezien als een reactie op een nare ervaring in het verleden. Doordat je iets naars of angstigs hebt meegemaakt tijdens een eerdere behandeling, heb je deze angst gekoppeld aan het tandartsbezoek zelf. Hierdoor verwacht je dat er hetzelfde gebeurt bij een volgend tandartsbezoek en ontstaat er vanzelf angst. De angst kan weer minder worden door jezelf bloot te stellen aan situaties bij de tandarts waarbij je gaat merken dat het nare waar je bang voor bent, niet gebeurt. Dit heet exposure. Op deze manier koppel je de tandarts aan iets neutraals of rustigs.

Voor wie?

Dit programma is bedoeld voor volwassenen die last hebben van angst voor de tandarts. Voor kinderen die hiermee te maken hebben, hebben we een speciaal kinderprogramma ontwikkeld. Zie ‘Angst voor de tandarts - kids’. 

Korte inhoud 

In dit programma krijg je achtergrondinformatie over angst, wat je inzicht geeft in je klachten. Daarnaast leer je verschillende technieken om je angst te verminderen. Je kunt oefenen met exposure, je krijgt handvatten aangereikt om met je tandarts te communiceren over je angst en je kunt leren rustiger te worden tijdens angstige situaties door middel van ontspanningsoefeningen. Tot slot ga je oefenen in de praktijk, door een tandarts te bezoeken.

Tijdsindicatie: vrij

Tip: in sommige gevallen kun je een deel van jouw behandeling voor angst voor de tandarts terugkrijgen via de zorgverzekeraar. Kijk hier voor meer informatie.

AAN DE SLAG

Ben je benieuwd wat Gezondeboel voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!